Tutkija: Trumpilla on jo käytännössä rajaton valta – "Esiin nousee mielikuva kolmannesta valtakunnasta"
Berkeleyn yliopiston tutkija Lawrence Rosenthalin mukaan ajatus kaikkivaltiaasta presidentistä ei ole enää kaukana todellisuudesta Yhdysvalloissa.
Syynä on konservatiivienemmistöisen korkeimman oikeuden päätös presidentin laajasta syytesuojasta virkatoimissaan.
– Korkein oikeus antoi hänelle etukäteen vapauden tehdä mitä haluaa.
Trumpin toisen kauden ensimmäisten kymmenen päivän aikana hallinto tehtaili valtavan määrän presidentin valtaoikeuksien rajoja koettelevia asetuksia ja määräyksiä.
– Republikaanit kutsuvat sitä ”shock and aweksi”, mutta sinä kutsuit sitä blitzkriegiksi, joka oli natsien sana samalle asialle, vastasi Rosenthal STT:n kysymykseen, jossa käytettiin termiä blitzkrieg eli salamasota.
– Tällä tapaa lingvistisesti esiin nousee mielikuva kolmannesta valtakunnasta – ja mielestäni se mielikuva ei ole sopimaton.
Rosenthalin mukaan natsi-Saksan toimintaa muistuttaa kongressitalon mellakoitsijoiden armahdus, joka vahvistaa republikaanipuolueen ja aseistettujen ryhmien sidettä.
– Tämä on yksi fasististen liikkeiden tunnuspiirteistä, Rosenthal sanoo.
Rosenthalin mukaan Yhdysvaltain demokraattiset instituutiot kohtaavat Trumpin toisella kaudella haasteen, jonka veroista ei maan historiassa ole aiemmin nähty.
– Tässä maassa on 250 vuotta toimivaa demokratiaa kaikkine kauneusvirheineen ja epäonnistumisineen. Amerikkalaisessa yhteiskunnassa on institutionaalisia rakenteita, joiden juuret menevät syvälle ja jotka ovat demokraattisia.
Rosenthalin mukaan Trumpin hallinnossa vaikuttavien Piilaakson teknologiamiljardöörien ja kristittyjen nationalistien visiot maan tulevaisuudesta ovat hyvin erilaisia. Nämä ristiriidat voivat vielä repiä republikaaneja tulevaisuudessa.
– Emme myöskään tiedä, kuinka epäpäteviä he lopulta ovat. Trumpin ensimmäisen kauden hallinto oli hyvin epäpätevä. He tulevat silti tekemään erehdyksiä ja kurottamaan liian kauaksi.