Jos Ukraina kykenee pitämään pintansa, Venäjällä on edessään vaikeuksia, sanoo brittiasiantuntija
Brittiläinen sotatieteilijä, Rusi-instituutin vanhempi tutkija Jack Watling arvioi monen muun tavoin Venäjän aloittavan pian laajemman kesähyökkäyksen Ukrainassa. Jos Ukraina kuitenkin pitää lähikuukaudet pintansa, Venäjän sotakoneistolla saattaa olla pian edessään suuria ongelmia.
Viimeksi kuluneen kuukauden aikana venäläisten hyökkäystoiminta rintamalla on Watlingin mukaan ollut vähäisempää, koska Venäjä ei ole halunnut näyttäytyä Yhdysvalloille olevansa este aselevolle.
– Samalla he ovat kuitenkin tehostaneet (sotilaiden) rekrytointia ja ylittäneet siinä toistaiseksi tavoitteensa tänä vuonna. Sen takia uskon, että näemme pian taas laajempia hyökkäyksiä, kunhan tämä jossain määrin intensiivinen diplomatian vaihe päättyy, Watling arvioi Lennart Meri -konferenssin keskustelussa Tallinnassa lauantaina.
Hyökkäyksen tarkoituksena on vakuuttaa Ukraina ja sen tukijat siitä, että Venäjä on matkalla voittoon. Se ei Watlingin mukaan ole kuitenkaan varmaa.
Hänen mukaansa Ukrainassa ymmärretään, että edessä on raskaita kuukausia, joiden aikana kalustoa ja sotilaita sekä todennäköisesti myös joitakin alueita menetetään.
– Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että ukrainalaiset olisivat yhtään vähemmän päättäväisiä puolustautumaan tai että he eivät kykenisi pitämään puoliaan, Watling sanoo.

Jos Ukrainan puolustus pitää ja selviää lähikuukausista, Venäjällä on Watlingin mukaan edessä tilanne, jossa se on kuluttanut loppuun valmiina olleen vanhan sotakalustonsa.
Näin ollen Venäjä joutuu turvautumaan yhä enemmän uuteen tuotantoon, joka on paljon alttiimpi kansainvälisille tuotantoketjuille ja siten myös lännen Venäjä-pakotteiden vaikutukselle.
– Pakotteista ja niiden tehosta on puhuttu paljon. Pian nähdään, estävätkö pakotteet Venäjää jatkamasta, Watling sanoo.
Watling kertoo esimerkkinä, että yksi Venäjän suurimmista kromin tuottajista meni hiljattain konkurssiin. Kromia käytetään muun muassa tykkien putkissa.
– Tämä tapahtui juuri pakotteiden ansiosta, Watling sanoo.
Hänen mukaansa siksi nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen pakotteiden tehokkaaksi toimeenpanemiseksi samalla, kun Ukrainan sotilaallisen tuen jatkumisesta pidetään huolta. Jälkimmäisen osalta Euroopassa kannattaa Watlingin mukaan toimia olettaen, ettei Yhdysvalloista ole tulossa uusia aseapupäätöksiä.
Venäjän eteen tulee Watlingin mukaan myöhemmin tänä vuonna myös tarve uusien sotilaiden rekrytoinnille, mikä voi olla entistä vaikeampaa. Koska sota ei näytä oleva loppumassa, halukkaita miehiä rahakkaiden palvelussopimusten solmimiseen voi olla vähemmän.
– Venäjä saattaa joutua käyttämään aiempaa kovempia pakkokeinoja saadakseen sotilaita asevoimiin, Watling ennustaa.
Hänen mukaansa tämä ei tarkoita sitä, etteikö Venäjä kykenisi jatkamaan sotimista, mutta sodan poliittinen hinta saattaa silti nousta selvästi.
Vielä viime vuonna venäläiset kykenivät valtaamaan Ukrainalta jatkuvasti uusia alueita. Viime kuukausina ukrainalaiset ovat kuitenkin pystyneet hidastamaan kehitystä kuluttamalla venäläisjoukkoja jo niiden ollessa lähestymässä rintamalinjaa.
– Venäläiset ovat tajunneet, että heillä on ongelma, jota he ovat pyrkineet viime kuukaudet ratkaisemaan. Erityisesti sitä, miten iskeä (ukrainalaisten) lennokkeihin ja niiden operoijiin, Watling kertoo.
Ukrainan puolella vaikeutena on puolestaan pitkään ollut uusien sotilaiden rekrytointi sekä varsinkin heidän kouluttamisensa ja varustamisensa kunnolla.
Venäjä etsii siksi rintamasta aukkoja ja aina välillä niitä löytääkin. Watling kertoo venäläisjoukkojen onnistuneen hiljattain tunkeutumaan eräässä paikassa 12 kilometrin syvyyteen ukrainalaisten selustaan.
– He vain löysivät (rintamasta) kohdan, jossa ei ollut ketään. No, heidät kaikki tapettiin, joten eivät he siitä mitään pysyvää hyötyä saaneet.