Tuore maa- ja metsätalousministeri Kurvinen vetosi ennätystulosta tahkoneeseen kauppaan viljelijän puolesta – "Kauniit osuuskuntailtamat eivät auta"

Politiikka

Maa- ja metsätalousministeriksi perjantaina nimitetty Antti Kurvinen (kesk.) vetosi ensimmäisessä toimittajatilaisuudessaan kaupan ja elintarviketeollisuuden edustajiin, jotta viljelijän käteen jäisi nykyistä isompi osuus elintarvikeketjussa.

Kurvisen mukaan on selvää, että hänen salkussaan polttavin ja akuutein asia on kannattuvuuskriisin keskellä olevan suomalaisen viljelijän tilanne. Kurvinen toteaa, että hallituksen sopima reilun 300 miljoonan euron huoltovarmuuspaketti maatiloille on vain ensiapu, ei ratkaisu.

– Ratkaisun avaimet ovat suomalaisella kaupan alalla ja suomalaisella elintarviketeollisuudella.

Kurvinen osoitti tiedotustilaisuudessa sanansa suoraan heille.

– Hyvät kaupan edustajat, hyvät teollisuuden edustajat, te ratkaisette sen, onko tulevaisuudessa suomalaista ruokaa vai ei. Nyt on sellainen tilanne, että kaikkien on kannettava vastuuta.

Ministerin mukaan hallituksella on työkaluina esimerkiksi kilpailulaki, jossa säädetään määräävän markkina-aseman käytöstä ja joka kuuluu työ- ja elinkeinoministeriöön. Viime vaalikaudella säädettiin myös elintarvikemarkkinalaki.

Kurvisen mukaan hänellä on valmius tehdä muutoksia elintarvikemarkkinalakiin, jos asiat eivät etene. Hän kuitenkin kertasi, että keskeisin kysymys on kaupan toiminta, jossa ”kauniit markkinapuheet eivät riitä”.

– Kauppa ratkaisee tämän. Siinä eivät sellaiset kauniit osuuskuntamuistelut ja osuuskuntailtamat auta, jos tilanne on se, että toimitaan häikäilemättömästi markkinoilla. Se on viestini.

– Myöskin teollisuudella on vahva rooli, teollisuus ei voi lähteä karkuun.

Kurvinen sanoo todenneensa edellisessä ministeripestissään tiede- ja kulttuuriministerinä, että ilman taiteilijoita ei ole taidetta – ja sama pätee maatalouteen.

– No artists, no art – no farmers, no food, hän sanoi.

Kurvinen siteerasi Hämähäkkimies-sarjakuvaa todetessaan, että suuri valta tuo mukanaan suuren vastuun.

– Tämän viestin haluan välittää ennen kaikkea suomalaiselle päivittäistavarakaupalle, joka on tehnyt historiallisen suurta tulosta korona-aikana.

No artists, no art – no farmers, no food.

Antti Kurvinen

Suomen selviytymisen kannalta on Kurvisen mukaan keskeistä se, miten elintarvikemarkkinat saadaan toimimaan paremmin.

– Viestini suomalaisille maatiloille – emännille, jotka suunnittelevat kevätkylvöjä ja isännille, jotka ovat aamulla käyneet ruokkimassa rakkaat eläimet – on se, että teidän tekemänne työ on mielettömän tärkeää työtä.

Kurvinen toteaa, että Euroopassa riehuu sota, ja etenkin silloin on arvokasta huolehtia siitä, että pöydässä on jokapäiväinen leipä.

– Muistakaa se. Olen teidän puolellanne.

Kurvinen aikoo laittaa pystyyn parlamentaarisen maatalouskomitean, joka tarttuu maatalouden haasteisiin pitkällä tähtäimellä. Edellinen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) otti jo kopin parlamentaarisesta maatalouskomiteasta, jota esitti keskustan kansanedustaja Esko Kiviranta.

– Tulen kutsumaan kaikki eduskuntapuolueet yhteiseen komiteaan pohtimaan pitkäjänteisesti ruuantuotannon kannattavuutta ja tulevaisuutta tässä uudessa maatalouden tulevaisuus -komiteassa, Kurvinen kertoo.

Uusi maa- ja metsätalousministeri ei ole vielä ehtinyt itse aloittaa keskusteluja kaupan alan kanssa. Hän sanoo, että nousseita tuotantokustannuksia pitää vyöryttää kuluttarajapinnassa toimiville.

– Käsitykseni mukaan markkinoilla nyt tapahtuu ja käydään neuvotteluja markkinatalouden hengessä, joka on se ensisijainen keino totta kai.

– Suomen ruokamarkkinahan on sellainen, että meillä on niin keskittynyt päivittäistavarakauppa, että päivittäistavarakaupan jäteillä on aivan valtava markkinavoima varsinkin suhteessa yksittäisiin tiloihin, Kurvinen toteaa.

Kommentit (3)

  • RIUTTAMäKI JOUKO

    Epäilen että Kesko on lähempänä alkutuottajia kun SOK ,ainakin ilmoitti teollisuuden kanssa aloittaneensa neuvottelut ,saas nähä !

  • Lukija5

    Kaikki maatalousministerit jo heti kohta EUhun liittymisen jälkeen ovat toistaneet samaa vetoomusta. Joka kerta se on ollut tyhjiä sanoja. Ja onhan se päivän selvä, että asiassa ei ole nykyisellään mitään tehtävissä. Firmat voivat tuoda elintarvikkeita halunsa mukaan. Sillä poljetaan kotimaan hintataso. Vetoaminen hyvään tahtoon ei toimi. Säädöksiä tässä pitää muuttaa niin että tuontia voidaan rajoittaa. Vanha mastaloustulolaki toimi kohtuullisesti ennen EUta.

  • Lukija6

    Saahan Kurvinen vedota vaikka mihin, mutta nyt tarvitaan tekoja ennen kuin tilat ovat konkurssia.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen