Tuomioja: Suomea ei saa käyttää vihamielisyyden välikappaleena
Maan pitkäaikaisin ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) tuo oman panoksensa keskusteluun Suomen osallistumisesta kansainvälisiin sotaharjoituksiin. Eniten kohua on syntynyt amerikkalaisten maa-, meri- ja ilmavoimien osastojen tulosta Suomeen.
Tuomiojan mielestä on kristallinkirkaas periaate, että Suomi hoitaa itse oman puolustuksensa. Samalla Suomi on valmis ottamaan vastaan ja myös antamaan YK:n peruskirjaa ja EU-sopimusten velvoitteita kunnioittaen harkintansa mukaan sotilaallista apua kriisitilanteissa.
– Yhtä lailla pitää olla kristallinkirkkaana periaatteena se, että emme missään oloissa salli kenenkään käyttää Suomen maaperää tai ilmatilaa muille maille vihamielisiksi tulkittaviin tarkoituksiin, hän linjaa blogissaan.
Tuomioja istuu eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa ja on puolustusvaliokunnan varajäsen. Hän kertoo, että sotilaallinen harjoittelutoiminta on ollut viikon puheenaihe kummassakin valiokunnassa.
Päällimmäisenä on Tuomiojan mukaan ollut suuri närkästys surkeasta tiedottamisesta. Kansanedustajat ovat saaneet mediasta lukea tietoja, jotka heille olisi tullut kertoa valiokunnassa.
– Everstit, kommodorit ja ministerit ovat saaneet korvat punottaen kuulla, miten tiedottamista pitäisi ja ei pitäisi hoitaa. Toivoakseni tämä sanoma on nyt mennyt perille.
Kritiikkiä on Tuomiojan mukaan herättänyt myös se, että lisääntyvän harjoitustoiminnan luonnetta, sen poliittisia ulottuvuuksia ja tulkintoja ei ole valmistelussa arvioitu.
– Jännitteisessä kansainvälisessä tilanteessa on lisääntyvä varautuminen paikallaan, mutta se ei voi korvata vaikuttamista.
Tuomiojan mielestä juuri nykyisessä tilanteessa konfliktien ennaltaehkäisemiseksi ja purkamiseksi tarvittaisiin kehitysyhteisyötä, kriisinhallintaa ja aktiivista vakauspolitiikkaa.
Sosialidemokraattien leiristä on kuulunut muutakin arvostelua. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) syytti perjantaina puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps.) vähättelystä.
– Olen huolestunut siitä, että puolustusministeri ei näe, minkälaista signaalia harjoitukset voivat antaa.
Kari paheksui myös sitä, että ulkoministeri ja puolustusministeri ovat samasta puolueesta. Karin mukaan ulkoministeri (Timo Soini) siunaa puolustusministerin vähättelyn.
Kari muistutti, että Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on vuosikymmenet tehty laajassa parlamentaarisessa yhteistyössä. Hän korosti, että nyt on laajan ulkopoliittisen keskustelun paikka.
Puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi (vas.) kaipasi perjantaina ”isännän ääntä” sen selventämiseksi, että Suomen ulkopolitiikkaa ei muuteta eikä eduskuntaa sivuuteta.