"Tunnelin päässä näkyi jo valoa, mutta se olikin venäläinen hyökkäysvaunu" – Yritysten odotuksiin tuli takapakkia, ja Lintilä varoittaa nyt lisärasitteista
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan maksattaa suomalaista yrityskenttää epävarmuutena ja sumuna horisontin löytämisessä, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) summaa pienten ja keskisuurten yritysten tilannetta.
Hän tekee tuoreesta pk-yritysbarometrista selvän johtopäätöksen.
– Nyt on taas äärettömän tärkeää, että yrityksille pyritään kaikin keinoin luomaan hyvin vakaa tilanne, Lintilä sanoi barometrin julkistustilaisuudessa.
– Kaikenlaiset puheet yritysten verotukseen liittyen tai muuta vastaavaa, ne ovat totaalisen myrkkyä tällä hetkellä, sellaisia ei tule päästää edes populistisessa politiikkamielessä.
Lintilä lupaa torpata omasta puolestaan lisärasitteet yrityksille tämän vaalikauden aikana.
– Jarrumiehen rooli ei ole aina kiva, mutta jonkun on sitäkin tehtävä.
Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Mika Kuismanen myös sanoo, tuleviin negatiivisiin shokkeihin on yrityskannassa entistä heikommat mahdollisuudet varautua.
– Tämä on seurausta siitä, että meillä on negatiivisia kriisejä tässä jo likimain kolmen vuoden ajalta, ja se syö koko ajan kannattavuutta isossa kuvassa. Tämä on riskitekijä, joka tulee ottaa talouspolitiikassa huomioon.
– Tällaisen negatiivisen ympäristön vallitessa mikään muu ei olisi haitallisempaa kuin luoda hallinnon puolelta lisää epävarmuutta yritysten investointihalukkuuteen, Kuismanen toteaa.
Pk-yritysten odotukset ovat laskeneet alkuvuoteen verrattuna, ja siihen vaikuttavat Ukrainan sodan myötä kallistunut energian hinta sekä kompontenttipula. Globaalit tuotantoketjut eivät ole vielä täysin elpyneet koronan jäljiltä.
Edellinen pk-yritysbarometri julkaistiin 14. helmikuuta eli vain 10 päivää ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Lintilä muistelee, että tuolloin oli vielä ”aika hyvä fiilis”, koronasta oltiin juuri saamassa otetta ja palaamassa normaalimpaan.
– Sitten rupesi näkymään valoa tunnelin päässä tietyllä tavalla, mutta se olikin venäläinen hyökkäysvaunu, Lintilä sanoo.
– Se on muuttanut tilanteen ihan totaalisesti. Yksi huoli meni vähän sivulle ja toinen tuli paikalle.
Lintilän mukaan nyt ollaan samankaltaisessa tilanteessa kuin silloin, kun koronasta tiedettiin lähinnä vain se, että se on virus joka tappaa.
– Epävarmuus on aina myrkkyä yritystoiminnalle, ministeri toteaa.
Lintilä on tyytyväinen kuitenkin siihen, että suomalaisilla yrittäjillä on myös uskoa tuleviin kasvun mahdollisuuksiin.
Pk-yrityksistä 22 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 27 prosenttia arvioi niiden heikkenevän. Noin puolet pk-yrityksistä arvio suhdanteiden pysyvän samana.

Keskeinen huolenaihe on nyt energian saatavuus ja hinta. Ensi talvesta tulee haastava, Lintilän mukaan kaikki merkit viittaavat siihen.
Lintilä ihmettelee näkemiään uutisia siitä, että sähkön hinta romahtaisi vuodenvaihteen jälkeen.
– Minua kiinnostaisi valtavasti se taustatieto, mihin se perustuu. Kaikki ne laskelmat mitä meillä on tuolla ministeriössä, näyttävät että hinta on vielä kova ja sitä se tulee olemaan.
Lintilä osallistuu perjantaina EU:n energiaministerien kokoukseen Brysselissä.
– Se taitaa olla neljäs tässä puolen vuoden sisään kun yleensä niitä pidetään yksi. Se kertoo siitä tilanteesta, että tämä on laaja, eurooppalainen ongelma. Kaikki tietävät, että kaasun hinnan yhteys sähköön on se määrittelevä tekijä ja se näkyy tällä hetkellä.
Valtaosa yrityksistä aikoo pitää kiinni nykyisestä henkilöstöstään, 17 prosenttia aikoo jopa lisätä henkilökunnan määrää.
Suomen Yrittäjien Mika Kuismasen mukaan tilanne on tämän suhteen hyvä, mutta se kertoo myös suuresta kohtaanto-ongelmasta.
– Työmarkkinoiden virrat eivät ole kovin tehokkaat, hän sanoo.
Kuismasen mukaan sekään ei lupaa hyvää, että kasvuhakuisten yritysten määrä on Suomessa tippunut noin 10 prosenttiyksilöllä vuodesta 2017.
Kuismanen muistuttaa, että tuoreeseen barometriin vastanneet 4 800 pk-yritystä edustavat vähän alle 60 prosenttia kaikkien suomalaisten yritysten liikevaihdosta. Tulokset edustavat myös noin 65 prosenttia yksityisellä yrityssektorilla olevasta työntekijöiden määrästä.
– Tämä kyselytutkimus kertoo hyvin paljon siitä, mitä suomalaisessa yrityselämässä tapahtuu, hän sanoo.
Pk-yritysbarometrin julkistavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö.