Trumpin Indianassa talloma Cruz luopui presidenttihaaveista

Donald Trumpin valinta presidentinvaaleihin vaikuttaa varmalta
USA:n vaalit

Yhdysvalloissa Indianan republikaanien esivaalit Donald Trumpille hävinnyt Ted Cruz lopettaa vaalikampanjansa. Texasilaissenaattori Cruz kertoi asiasta kannattajilleen pitämässään puheessa.

– Olen pahoillani, mutta tänään näyttää siltä, että polkumme on suljettu, Cruz sanoi nostattaen ”ei”-huutoja kannattajiensa keskuudesta.

Kun republikaanien esivaalien äänistä oli laskettu liki 60 prosenttia, Trump näytti voittavan reilun 52 prosentin kannatuksella, kun Cruzia äänesti noin 37 prosenttia republikaaneista.

Trump sanoi kannattajilleen pitämässään puheessa, ettei aio lopettaa kampanjointia, vaikka hänen lähin kilpailijansa luopui leikistä. Trump myös onnitteli aiemmin kovin sanoin parjaamaansa Cruzia ja totesi, että tällä on edessään ”loistava tulevaisuus”.

Trump käänsi kärkkään kielensä puheessaan jo demokraattien kärkiehdokasta Hillary Clintonia vastaan.

–  Clinton ei olisi hyvä presidentti. Hän olisi kehno presidentti. Hän ei ymmärrä kaupankäyntiä, Trump sanoi ja jatkoi lupauksilla uusien työpaikkojen luomisesta, mikäli hänet valitaan presidentiksi.

Clinton ei olisi hyvä presidentti. Hän olisi kehno presidentti.

Donald Trump

Republikaanipuolueen valtakunnallisen komitean eli puoluehallituksen puheenjohtaja Reince Priebus kutsui Ted Cruzin kampanjan lopettamisilmoituksen jälkeen Donald Trumpia puolueensa todennäköisimmäksi ehdokkaaksi presidentinvaaleissa.

Priebus kehotti Twitterissä republikaaneja yhdistymään Trumpin taakse ja keskittymään demokraattien lyömiseen varsinaisissa presidentinvaaleissa.

Republikaanien kolmas ehdokas, kaukana Trumpin ja Cruzin kannatusluvuista keikkuva John Kasich aikoo kuitenkin jatkaa kisaa Trumpin voitosta huolimatta.

Kasich vastasi Priebusille Twitterissä, ettei aio lopettaa kampanjointia, ennen kuin yhdellä republikaanipuolueen ehdokkaalla on takanaan tarpeeksi esivaaleista kerättyjä valitsijamiehiä suoraan vaaliehdokasvalintaan.

Demokraattien esivaaleissa Bernie Sanders voitti Hillary Clintonin Indianassa.

Esivaaliäänet jakautuivat alustavan laskennan mukaan melko tasaisesti demokraattiehdokkaiden välillä. Kun äänistä oli laskettu reilut 70 prosenttia, Sanders oli kaksinkamppailussa voitolla hieman yli 53 prosentin kannatuksella.