Tutkija: Trump toi väittelylavalle hillitymmän version itsestään, mutta vaalien iso kuva ei muuttunut

Yhdysvallat

Presidentti Donald Trump ja Joe Biden onnistuivat tarjoamaan amerikkalaisille tv-katsojille selkeän ja suhteellisen rauhallisen presidentinvaaliväittelyn varhain perjantaina Suomen aikaa.

Ensimmäisen väittelyn kaaos ei toistunut, koska tällä kertaa toisen ehdokkaan mikrofoni oli mykistetty toisen vastatessa kysymykseen.

Muutos toimi hyvin, ja edellisessä väittelyssä jatkuvasti Bidenin päälle puhunut Trump oli nyt hillitympi silloinkin, kun mikrofoni oli päällä.

–  Trump oli selvästi päättänyt, että hänelle oli eduksi esiintyä eri tavalla, analysoi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala.

Myös Biden esiintyi rauhallisesti ja säilytti malttinsa nyt paremmin, mikä tosin oli helpompaa, kun Trumpin tyyli ei ollut niin hyökkäävä.

Annalan mielestä yhteenotto muistutti jo enemmän perinteistä vaaliväittelyä, vaikka olikin sellaiseksi varsin kipakka.

–  Päästiin jopa asiakysymyksiin sen verran ainakin, että syntyi jonkinlainen käsitys siitä, miten he eroavat toisistaan.

Vaikka Trumpin hillitty esiintyminen luultavasti miellytti liikkuvia äänestäjiä enemmän kuin edellisen väittelyn aggressiivinen tyyli, Trump ei näytä saaneen väittelystä sellaista selkävoittoa, jollaista hän todennäköisesti olisi tarvinnut.

CNN:n kyselyn mukaan 53 prosenttia katsoi Bidenin voittaneen väittelyn, kun 39 prosenttia näki Trumpin suoriutuneen paremmin.

Presidentti on gallupeissa selvästi Bidenin perässä, kun vaaleihin on jäljellä puolitoista viikkoa, ja olisi ollut ison käänteen tarpeessa. Väittelyitä oli tänä syksynä vain kaksi, koska viime viikolle kaavailtu väittely peruttiin Trumpin koronatartunnan takia.

– Tässä väittelyssä ei tapahtunut mitään riittävän isoa sen kannalta, että se jotenkin dramaattisesti muuttaisi tilannetta Trumpin eduksi, Annala sanoi.

Gallupjohtaja Bidenin olisi Annalan mielestä voinut kaataa lähinnä se, jos hän olisi vaikuttanut sekavalta ja vanhuudenhöppänältä.

– Hän ei missään nimessä ollut sitä, hän oli hyvin skarppi ja hallittu.

Vaikka ehdokkaiden tyylit olivat nyt hillitymmät, heidän puheidensa sisältö oli vanhaa tuttua.

Biden kritisoi Trumpia muun muassa koronakriisin huonosta hoitamisesta ja rasistisesta kielenkäytöstä, ja Trump puolustautui tutuin argumentein. Presidentti lupasi taas koronan katoavan pian ja sanoi rokotteen tulevan muutaman viikon sisällä.

Keskustelu kävi kiihkeäksi, kun Trump syytti Bideniä korruptiosta ja vihjasi tämän saavan rahaa muun muassa Kiinasta ja Venäjältä.

– En ole ikinä ottanut penniäkään miltään ulkomaiselta toimijalta, Biden sanoi.

Ex-varapresidentti torjui myös Trumpin hyökkäykset poikansa Hunter Bidenin Ukraina-bisneksiin liittyen.

Rotuasioista puhuttaessa Trump kritisoi Bidenia tämän ajamasta vuoden 1994 rikoslaista, joka lisäsi mustien amerikkalaisten vankilatuomioita. Presidentti myös kiinnitti huomion Bidenin pitkään poliittiseen uraan.

–  Sanot että aiot tehdä sitä ja tätä. Miksi et tehnyt sitä kun olit kahdeksan vuotta varapresidenttinä, Trump syytti.

–  Koska meillä oli republikaaninen kongressi. Siinä on vastaus, Biden vastasi.

Ilmastonmuutososiossa Biden sanoi haluavansa luopua vaiheittain öljystä, ja Trump käski äänestäjiä panemaan lausunnon merkille. Annala arvioi, että Bidenin öljyvastainen lausunto voi ärsyttää joitakin äänestäjiä.