Trump pani Kremlin pelikentän uusiksi – Tämä maa on nyt Venäjän vihollinen numero yksi
Kun presidentti Donald Trumpin johtama Yhdysvallat pyrkii palauttamaan suhteet Moskovaan ja välittämään rauhaa Venäjän ja Ukrainan välillä, Venäjä on kääntänyt katseensa uuteen ykkösviholliseen: Isoon-Britanniaan.
Asiasta kirjoittava uutistoimisto Reuters listaa Venäjän viimeaikaisia toimia Britanniaa vastaan: kahden brittidiplomaatin karkotus vakoilijoina, Venäjän ulkomaantiedustelupalvelun myrkyllinen lausunto, jossa Britanniaa kutsutaan ”sodanlietsojaksi”, ja presidentti Vladimir Putinin läheisen liittolaisen uhkaus takavarikoida Britannian omaisuutta Venäjällä.
− Lontoo toimii tänään, kuten viime vuosisadan molempien maailmansotien aattona, pääasiallisena globaalina ”sodanlietsojana”, Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu (SVR) sanoi maanantaisessa lausunnossaan, jossa se syytti Britanniaa yrityksistä häiritä Trumpin ponnisteluja rauhan välittämiseksi Ukrainaan.
Kolmen Reutersin nimettömänä haastatteleman venäläisviranomaisen mukaan Moskova pitää Britanniaa nyt päävihollisenaan ja Venäjän vastaisen koalition liikkeellepanevana voimana lännessä.
Lähteiden mukaan Britannian pääministerin Keir Starmerin aiemmin tässä kuussa pitämä puhe, jossa hän mainitsi brittisotilaat Ukrainan maaperällä ja brittikoneet Ukrainan ilmatilassa osana mahdollisia rauhanturvajoukkoja, suututti korkea-arvoiset venäläiset poliitikot.
Starmer on myös isännöinyt Ukrainaa tukevan ”halukkaiden liittouman” kokouksia sekä lobannut Trumpia kasvokkain ja puhelimitse Ukrainan puolesta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on syyttänyt Starmeria jännitteiden ruokkimisesta juuri sillä hetkellä, kun Trump yrittää rauhoittaa niitä.
Venäläisiä suututtaa myös se, että Britannia lupasi ensimmäisenä maana lähettää tankkeja Ukrainaan ja lähetti ensimmäisenä Ukrainaan pitkän kantaman ohjuksia muiden vielä epäröidessä. Britannia myös kouluttaa Ukrainan armeijaa taisteluun Venäjää vastaan.
Samaan aikaan kun Venäjän valtionmedioiden Yhdysvaltain-vastainen retoriikka on pehmentynyt merkittävästi, valtiontelevision kansallismieliset kommentaattorit ovat ryhtyneet kertomaan katsojilleen, kuinka Lontoo on yrittänyt horjuttaa Moskovaa vuosisatojen ajan.
Putinin läheinen liittolainen Vjatsheslav Volodin puhui tällä viikolla tarpeesta periä Britannialta takaisin Lontoossa jäädytettyinä olevien venäläisten varojen korkoja, joiden arvo on noin 26 miljardia dollaria. Britannia on ryhtynyt rahoittamaan korkotuotoilla taloudellista tukeaan Ukrainalle.
Maanantaina Venäjän turvallisuuspalvelu FSB syytti brittiläistä diplomaattia ja toisen diplomaatin puolisoa vakoilusta ja karkotti heidät maasta. Britannia kiisti syytökset ja karkotti vastatoimena venäläisen diplomaatin ja diplomaatin puolison Lontoosta.
− On selvää, että Venäjän valtio pyrkii aktiivisesti ajamaan Britannian Moskovan-suurlähetystöä kohti sulkemista, Britannian ulkoministeriö sanoi keskiviikkona antamassaan lausunnossa.
Karkotukset ovat vähentäneet Ison-Britannian Venäjän suurlähetystön henkilöstöä ainakin kymmenellä diplomaatilla sodan alkamisen jälkeen.
Venäjän ulkoministeriö ei vastannut Reutersin kommenttipyyntöön.
Britannian ulkomaan tiedustelupalvelun MI6:n johtaja Richard Moore sanoi marraskuussa, että Venäjä on tehnyt ”hämmästyttävän holtitonta” sabotaasia Britannian ja Euroopan maaperällä.
Viime viikolla lontoolainen tuomioistuin tuomitsi kolme bulgarialaista kuulumisesta venäläiseen vakoojasoluun. Viime lokakuussa brittimies myönsi lontoolaiselle tuomioistuimelle, että hän oli toteuttanut Venäjän puolesta tuhopolttoiskun ukrainalaisomisteiseen tavarataloon Itä-Lontoossa.
Britannian mukaan Venäjä myrkytti Kreml-kriitikko Aleksandr Litvinenkon radioaktiivisella aineella Lontoossa vuonna 2006 sekä Britannian tiedustelun hyväksi työskennelleen entisen venäläisen sotilastiedustelijan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julijan novitshok-hermomyrkyllä Salisburyssa vuonna 2018. Venäjä on kiistänyt syytökset.