Touko Aalto MT:lle ammattipoliitikon kiirastulesta – Huonoa omatuntoa, riittämättömyyttä, paineita ja stressiä

Politiikka

Vihreiden entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja Touko Aalto puhuu poliitikon uran kuormittavuudesta Maaseudun Tulevaisuudessa.

Hän putosi eduskunnasta vuoden 2019 vaaleissa. Nyt hän toimii kaupunginvaltuutettuna Jyväskylässä.

Aallon mukaan ammattipoliitikon tehtävissä on jatkuva paine ja kiire, hektinen arkirytmi ja paljon erilaisia paineita ja vaatimuksia, joihin ei voi täysin vastata.

– Poliitikon tulee samanaikaisesti kyetä tekemään työtä sekä politiikan asiakysymysten että politiikan viestinnän parissa. Pitäisi pystyä olemaan sekä tiimipelaaja että saada omaa työtä näkyväksi ihmisille, jotka ovat mandaatin työlle antaneet, hän toteaa.

Aalto muistuttaa, että paineet myös mahdollisen perhe-elämän, unen ja liikunnan kanssa ovat isot.

– Väitän, että suurin osa poliitikoista kokee huonoa omatuntoa, riittämättömyyttä, paineita ja stressiä juuri tämän yhdistelmän vaikeuden vuoksi.

Aallon mukaan erityisen hankala tilanne on maakuntien kansanedustajille, jotka ovat viikot kaukana kodeistaan sekä poissa perheidensä ja ystäviensä luota.

Itse koin tämä Keski-Suomen vaalipiirin edustajana yhtenä raskaimmista asioista.

Aalto nostaa esille myös sosiaalisen median ja netin keskustelualustat.

– Ne ovat tänä päivänä sellainen mylly, joka pystyy jauhamaan vahvimmankin meistä palasiksi. Etenkin jos on jäänyt, ajautunut tai joutunut poliittiseen paitsioon ja yksin.

– Jokainen tuntemani poliitikko on ollut vähintään jossain vaiheessa uraansa ylikuormittunut, väsynyt, uupunut ja kokenut riittämättömyyden tunnetta ja ahdistusta. Tämä on terve reaktio sairaaseen tilanteeseen.

Aallon mukaan näistä reaktioista ei voi kuitenkaan kertoa avoimesti, sillä niitä voidaan käyttää poliitikkoa vastaan. Hän kertoo, että otsaan voi tulla leima heikosta poliitikosta, joka ei suoriudu tehtävistään.