TK: Silmien hyvinvointiin ja aurinkolaseihin liittyy yksi yleinen väärinkäsitys, sanovat professorit
Aurinkolasit ilmestyvät keväiseen katukuvaan heti, kun kaamos vähänkin hellittää ja niitä markkinoidaan muun muassa suojana UV-säteilyä vastaan.
Yksi yleinen väärinkäsitys on se, että aurinkolaseilla olisi ratkaiseva merkitys sille, paljonko silmät altistuvat ultraviolettisäteilylle ja sitä kautta esimerkiksi harmaakaihille tai silmäsyöville.
Tanskalaisen Ålborgin yliopiston professori Henrik Vorum kumoaa Tieteen Kuvalehden artikkelissa käsityksen, jonka mukaan kaihia voisi ehkäistä käyttämällä aurinkolaseja.
– Monissa tutkimuksissa eri puolilla maailmaa on todettu, että aurinkolasien käytön merkitys on häviävän pieni. Itse asiassa silmän verkkokalvo pysäyttää UV-säteet niin, että ne eivät edes pääse mykiöön asti. Laseilla ei siis ole oikeastaan mitään merkitystä, jos asiaa kysytään muilta kuin aurinkolasien myyjiltä, professori toteaa.
Toinen tanskalaisasiantuntija, Århusin yliopistosairaalan silmätautien professori Toke Bek puolestaan sanoo, että silmän rakenne itsessään suojaa sitä auringonvalon ultraviolettisäteilyltä.
– Silmä on rakentunut niin, että se säätelee itse itseään. Jos valoa on liikaa, silmä sulkeutuu refleksinomaisesti. Sen tietää jokainen kokemuksesta. Jos aurinko paistaa silmiin, ihminen katsoo pois tai sulkee silmänsä.”
Vaikka aurinkolaseista ei ole hyötyä silmän UV-säteilysuojana, se ei Bekin mukaan tarkoita sitä, että ne olisivat turha kapistus.
– Jos kulkee auringossa ilman aurinkolaseja, joutuu siristelemään silmiään. Siitä tietysti seuraa kasvoihin jännitystila, josta pääsee eroon aurinkolaseja käyttämällä.
UV-säteillä ei ole asiantuntijoiden mukaan myöskään yhteyttä harvinaiseen syöpämuotoon eli silmän melanoomaan.
Sen sijaan UV-säteet todistettavasti aiheuttavat ihosolujen melanoomaa, ja silmien ympäryksen osalta sitä voi ehkäistä panemalla aurinkolasit nenälleen.
– Kun silmän ympärys on aurinkolasien peitossa, sen ihon altistus auringonsäteilylle pienenee ja samalla vähenee ihosyövän riski. Sillä ei tosin ole mitään tekemistä silmien tai näön kanssa, Toke Bek toteaa.