Timo Soini ei asetu ehdolle eduskuntavaaleissa

”Minulla alkaa tämän kansanedustajan pestin jälkeen uusi matka”
Politiikka

Timo Soini ei asetu ehdolle eduskuntavaaleissa. Hän kirjoittaa blogissaan, että hänellä alkaa kansanedustajan pestin jälkeen uusi matka. Hän lupaa auttaa sinisiä ehdokkaita vaalityössä.

Soini kirjoittaa blogissaan, että tienviitassa ei lue määränpäätä, eikä matkan pituutta.

– Kaikkeni annoin ja paljon sain. Jokainen elämäni päivä, kuukausi ja vuosi on ollut minulle hyväksi. Päivät olen tarvinnut saavuttaakseni tämän elämänkokemuksen, Soini aloittaa blogitekstinsä.

Hän lisäksi kiittää tukijoitaan ja äänestäjiään.

– Luottamuksen turvin olen tehnyt julkista työtä kolme vuosikymmentä. Asemavalta jää luottamustoimissa sille työpöydälle, jonka ääressä on työnsä tehnyt. Tämä on määräaikaista, hän kirjoittaa.

Soini on istunut eduskunnassa vuodesta 2003 alkaen. Edellisissä eduskuntavaaleissa Soini sai Uudellamaalla liki 30 000 ääntä ja toimi vetoapuna lukuisille muille puolueensa läpimenijöille.

Soini johti perussuomalaisia vuodesta 1997 alkaen ja nosti puolueen politiikan marginaalista jytkyn kautta suureksi puolueeksi. Keväällä 2017 hän ilmoitti, ettei asetu enää ehdolle puoluekokouksen puheenjohtajavaaliin.

Kesäkuussa 2017 perussuomalaiset äänestivät puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon, minkä jälkeen puolue hajosi kahtia. Soini ja 19 muuta kansanedustajaa, perussuomalaisten silloiset ministerit mukaan lukien, perustivat uuden ryhmän, josta syntyi sittemmin Sininen tulevaisuus -puolue.

Sinisten kannatus on laahannut gallupeissa hyvin alhaisissa lukemissa. Viime aikoina puolueen suosio on yltänyt vain noin yhteen prosenttiin. Tämän vuoksi vaikuttaa siltä, että sinisillä kansanedustajien on vaikea uusia paikkaansa eduskunnassa.

Soinin päätös jättäytyä pois eduskunnasta tekee sinisten vaalitaipaleesta entistäkin kivikkoisemman, sillä Soini on henkilökohtaisella suosiollaan haravoinut aiemmissa vaaleissa runsaasti ääniä.

Perussuomalaisten noustessa hallitukseen vuonna 2015 Soini valitsi ulkoministerin salkun. Nyt ulkoministerikausi lähestyy loppuaan, ja viime viikot Soini on käyttänyt ahkeraan virkamatkailuun. Helmikuun aikana hän ehti matkustamaan Romaniaan, Yhdysvaltoihin, Venäjälle, Belgiaan, Italiaan, Viroon ja Ranskaan.

Italian-matkansa ohessa Soini vieraili myös Vatikaanissa ja tapasi paavi Franciscuksen. Blogissaan Soini hehkutti paavin tapaamista useamman kirjoituksen verran ja kuvaili paavia hienoksi mieheksi.

– Keskustelun kulun kerron sitten muistelmissa, Soini kirjoitti.

Soini on puhunut julkisuudessa avoimesti katolilaisuudestaan. Hänen vakaumukselliset kannanottonsa aiheuttivat viime vuonna jupakan, joka päätyi eduskunnan luottamusäänestykseen.

Oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP esittävät Soinille epäluottamusta, kun hän oli ottanut julkisesti kantaa aborttia vastaan ja osallistunut abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadan-virkamatkallaan. Epäluottamusesityksen tekijöiden mielestä Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan.

Syyskuun lopulla eduskunta äänesti ulkoministerin luottamuksesta ja Soini sai luottamuksen äänin 100–60.

Kohun keskellä Soini puolustautui sanomalla, että hänen vakaumuksensa on ollut tiedossa, kun hänet valittiin ulkoministeriksi ja sitä ennen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi.

Oikeuskansleri katsoi syyskuussa, että Soini ei toiminut lainvastaisesti, mutta osallistuminen oli ongelmallista.

– Kun ulkoministeri matkustaa ulkomailla Suomen valtion edustajana, hänen olisi perusteltua noudattaa kannanotoissaan erityistä varovaisuutta ja harkittua pidättyvyyttä, päätöksessä sanottiin.

Soinin käsitteli aborttiaihetta myös blogissaan ja tämä poiki kaksi kantelua oikeuskanslerille. Blogikantelut eivät oikeuskanslerin mukaan antaneet aihetta toimiin, sillä kyse oli poliittisesta mielipiteenilmaisusta.