Time: Naton ex-komentaja ilahtui Suomen päätöksestä – "Putinin pää räjähti"

Putin säästelee kyberiskuja sopivampaan hetkeen, James Stavridis uskoo.
Nato-jäsenyys

Suomen ja Ruotsin hakeutuminen puolustusliitto Naton jäseniksi on viimeisin osoitus Venäjän presidentti Vladimir Putinin vakavasta virhearviosta hyökätä Ukrainaan, yhdysvaltalainen amiraali James Stavridis kirjoittaa Time-lehden kolumnissaan.

– Se kaukainen pamaus, jonka kuulit viime viikolla, oli Vladimir Putinin pää, joka räjähti hänen kuullessaan Suomen ja Ruotsin virallisista päätöksistä, entinen Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen ja Naton joukkojen komentaja veistelee.

Stavridis kertoo tuntevansa hyvin kummankin valtion asevoimat, sillä Suomi ja Ruotsi osallistuivat hänen komentajakaudellaan vuosina 2009–2013 aktiivisesti Naton harjoituksiin.

– Vilkaisu karttaan osoittaa, minkälaisia lisämahdollisuuksia näiden kahden maan jäsenyydet tarjoaisivat Natolle.

Stavridiksen mukaan Naton uusi Venäjä-raja mahdollistaa sen, että Nato-joukot voivat operoida, harjoitella ja valmistautua sen varalta, että Venäjä ryhtyisi jonain päivänä aggressioihin.

Amiraalista on myös huomion arvoista, että Suomi ja Ruotsi tuntevat erinomaisesti arktisen alueen olosuhteet.

– Kun valitin huonosta säästä erään Nato-harjoituksen yhteydessä Pohjois-Ruotsissa, ruotsalainen kollegani ja joukkojensa komentaja sanoi, ”ettei huonoa säätä ole olemassa, vaan huonoja varusteita”.

– Naton toimintakyvyn vahvistaminen pohjoisessa on suuri plussa liittoumalle.

Lisäksi Stavridis vastaa kritiikkiin, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin ottaminen Naton jäseniksi olisi provokatiivista ja riskialtista.

Amiraali muistuttaa, että Pohjoismaat ovat päätyneet ratkaisuihinsa Ukrainan sodan takia, joka ”koituu sekä Putinin että Venäjän kohtaloksi”.

Stavridis katsoo, että Venäjän hyökkäystä ovat leimanneet sotarikokset, kyvyttömyys suoriutua sotatoimista sekä ukrainalaisten ”inspiroiva näyte” puolustuskamppailussa.

Stavridiksen mukaan Putin kyllä tietää iskeneensä kirveensä kiveen.

– Sotilaallinen tai diplomaattinen hyökkäys Suomea ja Ruotsia vastaan Natoon liittymisen takia näyttää epätodennäköiseltä.

– Hänelle ei yksinkertaisesti ole siihen tällä hetkellä resursseja.

Stavridis arvioi, ettei Nato voi täysin sulkea pois Venäjän ”epäsymmetristä vastausta”, joka voisi tulla kyberhyökkäysten muodossa.

– On todennäköistä, että Putin säästelee joitakin kybervaihtoehtojaan siihen asti, että sanktiot alkavat purra (Venäjään) kovemmin.

Näin ollen Putin odottaisi sopivampaa hetkeä iskeä lännen kimppuun.

– Siinä vaiheessa suomalaiset ja ruotsalaiset voivat olla kohteina. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kummallakin maalla on erittäin taitavat kyberjoukot sekä edistynyt kyberpuolustus.

Stavridis uskoo, että Suomi ja Ruotsi nostavat Nato-lippunsa salkoon syksyyn mennessä, vaikka Turkki on jo ehtinyt esittää vastalauseita uusia jäseniä kohtaan.

– Venäjä on saamassa tästä sodasta kaiken, mitä he eivät halunneet.

Stavridis listaan Venäjän tappioiksi muun muassa tuhansia kuolleita ja haavoittuneita sotilaita, Mustanmeren pohjaan uponneen lippulaiva Moskvan, massiiviset talouspakotteet, Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen keskeyttämisen sekä diplomaattisen eristyksen.

– Tähän verisen teurastajan laskuun voit lisätä Naton tärkeän laajentumisen. On hyvä päivä olla Naton jäsenkortin haltija. Ja näiden kahden uuden maan liittyminen pelkästään vahvistaa liittoumaa tulevia myrskyisiä vuosia varten.