Tieteen Kuvalehti: Naisen suuret kauriinsilmät hurmaavat miehiä – Näiden ilmiöiden ansiosta ihmiskeho kehittyy nopeammin kuin koskaan ennen
Antropologi John Hawks yhdysvaltalaisesta Wisconsinin yliopistosta kuuluu niihin lukuisiin tutkijoihin, jotka uskovat, että ihmisen biologinen kehitys etenee sata kertaa niin nopeasti nyt kuin silloin, kun edeltäjämme alkoi kävellä kahdella jalalla noin neljä miljoonaa vuotta sitten.
Tieteen Kuvalehti on siteerannut atrikkelissaan Hawksin ajatuksia. Hän väittää tutkimuksiinsa nojaten, että ihminen kehittyy nopeammin kuin koskaan ennen siksi, että ympäristö asettaa yksilöille suurempia vaatimuksia. Suuntaus tuskin Hawksin mielestä muuttuu tuhansiin vuosiin.
Suuret kauriinsilmät tulevat Hawksin mukaan yleistymään, koska miehiä viehättävät seksuaalisesti naiset, joilla on suuret silmät ja pupillit.
– Siksi tällaisilla naisilla on parhaat mahdollisuudet saada jälkeläisiä ja edistää hurmaavien kauriinsilmien runsastumista tulevaisuudessa, tutkija muistuttaa.
Viimeisten 10 000 vuoden aikana myös ihmisen aivot ovat tehostuneet niin paljon, että niistä on voinut tulla 15 prosenttia pienemmät tekemättä lajista tyhmempää.
– Kun tekniikka ottaa hoitaakseen yhä useampia aivojen tehtäviä, suuntaus jatkuu, Hawks selittää.
Länsimaissa normaali ruumiinlämpö on laskenut 0,3 astetta sadassa vuodessa.
– Kun sairastutaan, ruumiinlämpö nousee, jotta kuume tukee paranemista. Kun tulehdukset harvinaistuvat, tarve pienenee, kuuluu Hawksin teoria asian tiimoilta.
Raakoihin luonnon antimiin perustuva ruokavalio vaatii puolestaan tehokkaan ruoansulatusjärjestelmän.
– Nykyistä helposti sulavaa ravintoa varten ei tarvita pitkää ja tehokasta suolta. Siksi suoli lyhenee, Hawks toteaa.
Edeltäjiemme luut olivat vahvaa tekoa, koska luuston piti kestää ravinnon hankinnan rasitukset. Tätä tarvetta ei John Hawksin mukaan enää ole.
– Siksi luukudos pehmenee ja harvenee – ja kehitys on nähtävissä mikroskoopilla.