THL:n Salminen Iltalehdelle: Uusi normaali koittaa kesään mennessä – koronasta tulee kuin kausi-influenssaa

Koronavirus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoi toiveikkaista arvioista koronarajoitusten uuvuttamille suomalaisille vieraillessaan torstaina Iltalehden Sensuroimaton Päivärinta ohjelmassa.

Salmisen mukaan koronasta ollaan siirtymässä uuteen normaaliin kesään mennessä. Hän arvioi, että jo tällä hetkellä voisivat täyttyä kriteerit sen puolesta, että korona poistettaisiin yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.

Hän kuitenkin tähdensi, että tartuntatautien luokituksista päättää tartuntatautien neuvottelukunta.

Kesään mennessä koronasta tulee kuin tavallista kausi-influenssaa, Salminen arveli. Pandemiaa ei hänen mielestään ole järkevää pitkittää enemmän kuin on pakko tehdä.

– Riippuu aika paljon siitä, mikä tämä tilanne kevään aikana on: miten moni suomalainen sairastaa ja miten moni ottaa sen rokotteen, Salminen sanoi ohjelmassa.

Ensi syksynä edessä saattaa olla uusi tartunta-aalto, mutta Salmisen mukaan se on todennäköisesti pienempi kuin tällä hetkellä.

– Syksylle jää varmaan jonkin verran sitä osaa väestöstä, joka ei ole vielä kohdannut virusta, ja he voivat talven aikana saada tartunnan. Joka kierroksella vähän pienempi osa sairastuu vakavasti. Se (pandemian kesto) on määrittelykysymys. Sitten kun me totumme tähän, tämä tilanne on takaisin normaalissa, Salminen pohti.