THL: Euroopan täytyy tehdä enemmän, jos Yhdysvallat jättää WHO:n
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan Mika Salmisen mielestä Maailman terveysjärjestöön (WHO) panostamalla voitaisiin säästyä tulevaisuudessa monelta murheelta. WHO:ta uhkaa jyrkkä rahoitusleikkaus, jos suurin rahoittaja Yhdysvallat jättää järjestön.
Kuuden eurooppalaisen kansanterveyslaitoksen johtajat ovat julkaisseet avoimen kirjeen Maailman terveysjärjestön puolesta Lancet-tiedelehdessä. Kirjeen mukaan Yhdysvaltojen mahdollisen vetäytymisen myötä Euroopan maiden tulisi nopeasti ottaa aiempaa suurempi rooli WHO:ssa.
Suomen THL oli kirjeessä aloitteellinen. Muut kirjoittajat edustavat Norjan, Tanskan, Ranskan, Itävallan ja Portugalin kansanterveyslaitoksia.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että maa vetäytyy WHO:sta ensi vuoden alussa. Yhdysvallat on WHO:n suurin rahoittaja, ja järjestössä työskentelee satoja yhdysvaltalaisia asiantuntijoita.
Jos esimerkiksi Eurooppa tai Kiina ei täytä Yhdysvaltojen jättämää aukkoa WHO:n rahoituksessa, epidemiat saattavat levitä ja lapsia jäädä rokottamatta, sanoo Salminen.
Seuraukset voivat heijastua ennemmin tai myöhemmin myös niihin maihin, joissa asiat ovat kunnossa.
– (Korona)pandemia sen opetti, että ongelma yhdessä maassa ei välttämättä jää siihen maahan, vaan kyllä se kulkeutuu rajan yli, kun ihmiset ja tavarat liikkuvat, sanoo Salminen STT:lle.
Salmisen mukaan rahoittajalla on väkisinkin vaikutusvaltaa siihen, mitä järjestössä tehdään ja minkälaisin perustein. Kiinan roolin mahdolliseen kasvuun liittyy sekä hyviä että huonoja puolia.
– Jos ei ole mitään tasapuolista suhdetta, niin se on aina huono. Mielestäni tämä USA:n vetäytyminen osoittaa sen, että kun WHO oli hyvin riippuvainen tällaisesta isosta rahoittajasta, niin riski voi toteutua koska vain.
Salmisen mukaan on vaikea sanoa, miten valmiita Euroopassa oltaisiin antamaan lisää rahoitusta.
– Tilanne on ihan uusi, tätä varmaan pohditaan nyt paitsi Suomessa niin kautta Euroopan.
Yhdysvallat on tähän asti rahoittanut toimintaa myös Euroopassa ja sen lähialueilla. Yksi selkeä kohde on Ukraina.
– Sodassa oleva maa, joka tarvitsee kaiken avun, mitä vain voi saada, myös terveyssektorin puolella.
Salmisen mukaan Euroopan pitäisi ottaa vastuu vähintään Euroopan-toimistosta, jonka toimintaa Yhdysvallat on rahoittanut 14-prosenttisesti.
Yhdysvallat on lähettänyt WHO:hon satoja omia asiantuntijoitaan, joiden palkan se maksaa.
Salminen kertoo, että THL:llä on ollut jo jonkin aikaa suunnitelmissa sijoittaa joitakin asiantuntijoita WHO:hon.
– Neuvottelut ovat tietysti tällä hetkellä entistäkin ajankohtaisempia.