Tehyn Rytkönen näkee Husin yt-pommissa Purran sakset ja leikkuulaudan – "Liika on liikaa"
Hoitoalan järjestön Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen pitää Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaavan Husin tänään julki tullutta ”yt-pommia” järkyttävänä ja ennennäkemättömänä.
Ensitietojen mukaan muutosneuvottelut koskettavat Husin kaikkia 28 000 työntekijää ja niillä haetaan jopa 990 henkilötyövuoden vähennystä.
Tulossa on henkilökunnan irtisanomisia, osa-aikaistamisia, tehtävien täyttämättä jättämisiä ja vähennyksiä palkkoihin.
– Husin suunnitelmissa näkyvät valtionvarainministeri Riikka Purran (ps.) sakset ja leikkuulauta, Rytkönen sanoo tiedotteessa.
– Näyttää, että poliittiset päättäjät pakottavat Husin saksimaan organisaatiokartalta parhaat yksikkönsä ja leikkaamaan voimavaransa: palkittuja sairaaloita ja kokonaisia tiimejä.
Husin suunnitelma saattaa olla Suomen historian laajin julkisen terveydenhuollon alasajoprojekti, arvioi Tehy. Toteutuessaan Husin suunnitelmien tuhot sekä työntekijöille että Helsingin ja Uudenmaan asukkaille ovat mittaamattomat, järjestö näkee.
Rytkönen suomii Husin päättäjiä myös siitä, että ”näin valtavan tuholuokan” leikkausten pohtimiselle on kaavailtu aikaa vain kaksi kuukautta.
– En tiedä, mitä jää jäljelle. Rahoituksesta vastaavien poliittisten päättäjien tulee välittömästi korjata tilanne ja pelastaa Hus. Työntekijät eivät kestä tätä, eivätkä veny enää, Rytkönen sanoo.
Ammattijärjestö Tehy vaatii valtiontaloudesta Purralta ja muilta HUSin rahoituksesta vastaavilta päättäjiltä vastausta siitä, miten he aikovat Husin uusien suunnitelmien valossa jatkossa järjestää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin asukkaiden hoidon.
Rytkönen kertoo, että Tehy on valjastanut parhaat voimansa ja edunvalvonnan työntekijänsä tukemaan leikkausuhan alla työskenteleviä Husin työntekijöitä, ja jäsenillä on täysi Tehyn tuki.
Tehy aikoo vahvistaa Husin luottamusmiesten ja neuvottelijoiden tukemista muutosneuvottelujen aikana, jotta henkilöstöön kohdistuvia leikkauksia voidaan vähentää.
Rytkönen pohtii, mistä Helsingin ja Uudenmaan kansalaiset saavat hoitoa, kun HUS on silvottu ja henkilökunta irtisanottu tai irtisanoutunut. Hänen mukaansa huolena on, että kansalaiset eivät saa apua henkeä uhkaavissa tilanteissa.
– Kun henkilökuntaa ei enää ole, oliko hallituksella aikomuksena lähettää kaikki sydän- ja elinsiirtopotilaat Tanskaan, kuten Uuden lastensairaalaan potilaat, hän kysyy.
– Vaikka paineensietokyky on hoitoalan ammattilaisilla tehdasasetuksena, liika on liikaa, Rytkönen sanoo.