Tätä marjaa on käytetty flunssalääkkeenä vuosisatoja – nyt tutkijat epäilevät sen terveysvaikutuksia
Mustaseljaa on käytetty Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa lääkekasvina vuosisatojen ajan, sillä sen kukinnoista ja marjoista saadaan vitamiinipitoista mehua. Yhdysvalloissa mustaseljasta on tullut yksi maan suosituimmista yrttilisistä.
Seljankukista uutetun mehun uskotaan auttavan muun muassa flunssaan ja kuumeeseen. Kasvia on käytetty myös verenpaineen, reuman ja iho-oireiden hoidossa.
Amerikkalaiskuluttajat käyttivät viime vuonna arviolta 175 miljoonaa dollaria erilaisiin seljanmarjatuotteisiin, joita markkinoidaan immuunijärjestelmiä vahvistavina.
Washington Postin haastattelemat tutkijat kuitenkin toteavat, ettei mustaseljaa sisältävien tuotteiden terveysvaikutuksista ole todisteita.
Seljanmarjatuotteita ei ole osoitettu tehokkaiksi mihinkään terveydellisiin tarkoituksiin, toteaa apulaisjohtaja D. Craig Hopp Yhdysvaltain kansallisesta terveysinstituutista.
Pediatrian emeritusprofessori Michael Macknin Clevelandin yliopistosta kertoo lehdelle, ettei löytänyt vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessaan todisteita siitä, että seljanmarjasta saatavat lisäravinteet auttaisivat lapsi- tai aikuispotilaita flunssassa ensiapupoliklinikalla.
Hän varoittaakin potilaita tuhlaamasta rahojaan seljanmarjalisäravinteisiin.
Myöskään Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto ei ole vahvistanut markkinointiväitteitä, joiden mukaan seljanmarja tukisi immuunijärjestelmän toimintaa.
Muutamat pienet, usein alan itsensä rahoittamat tutkimukset osoittavat, että seljanmarjasta saatavat lisäravinteet voivat lyhentää vilustumisen tai flunssan kestoa ja vakavuutta. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole löytynyt todisteita siitä, että ne voisivat suojata hengitystiesairauksilta.
Seljanmarjasta saatavat lisäravinteet näyttävät olevan turvallisia aikuisille, jotka käyttävät niitä lyhyitä aikoja, sanoo apulaisprofessori L. Susan Wieland George Washington -yliopistosta Washington Postille.
Seljanmarjat sisältävät runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja, ja niillä on havaittu viruksia torjuvia vaikutuksia laboratoriotutkimuksissa.
Sisätautilääkäri Matthew Badgett kuitenkin toteaa Washington Postille, että tarvitaan perusteellisempaa tutkimusta sen selvittämiseksi, onko seljanmarjasta hyötyä laboratorion ulkopuolella.
Seljanmarjat ovat turvallisia syödä keitettyinä. Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin mukaan raa’at seljanmarjat, samoin kuin niiden lehdet ja varsi, voivat aiheuttaa ripulia, pahoinvointia ja oksentelua, koska ne sisältävät ”syanidia tuottavia aineita”.
Juttua korjattu 20.1.2025 klo 10.33: Kuva vaihdettu. Alkuperäinen kuva esitti terttuseljaa (Sambucus racemosa), ei mustaseljaa (Sambucus nigra).