Tappava vuohenruttoepidemia leviää nopeasti kahdessa EU-maassa
Kreikkalaiset ja romanialaiset maanviljelijät kamppailevat nopeasti leviävän vuohenruttoepidemian kanssa, kertoo Euractiv. Vuohenrutto tunnetaan myös nimellä Peste des Petits Ruminants (PPR, suomeksi pienten märehtijäin rutto).
Kyse on erittäin tarttuvasta viruksesta, joka tunnistettiin alun perin Norsunluurannikolla vuonna 1942. Se ei tartu ihmisiin mutta voi tappaa jopa 70 prosenttia tartunnan saaneista lampaista ja vuohista.
Ensimmäinen epidemia puhkesi heinäkuun puolivälissä Kreikan Thessaliassa. Alue toipuu edelleen viime syyskuun tuhoisista tulvista, jotka aiheuttivat jopa 2,5 miljardin euron taloudelliset vahingot.
Kreikan maaseudun kehittämisministerin Kostas Tsiarasin mukaan maassa on tähän mennessä on teurastettu epidemian vuoksi noin 14 000 eläintä, ja tuhansia testataan. Hallitus on väliaikaisesti kieltänyt vuohien ja lampaiden liikkumisen vahvistettujen tapausten lisääntyessä.
Ison ongelman aiheuttavat Elassonan kaupungissa havaitut tartunnat, sillä alue on tärkeä fetajuuston tuottaja. Feta valmistetaan lampaan- ja vuohenmaidosta.
Kreikan hallitus on luvannut ”pysyä maanviljelijöiden rinnalla” ja vihjannut pyytävänsä EU:n maatalousvarannosta vähintään 450 miljoonan euron vuotuiset määrärahat tappioiden korvaamiseksi.
Myös Romania kamppailee 37 aktiivisen vuohenruttoepidemian kanssa Tulceassa, Constantassa ja Timisissä. Maan eläinlääkintä- ja elintarviketurvallisuusviranomaisen mukaan epidemiat ovat tappaneet yli 200 000 eläintä.
Romania on rajoittanut elävien lampaiden ja vuohien kuljetusta ja laiduntamista epidemiasta kärsivillä alueilla.