Tämä tuiki tavallinen harrastus loistaa tapaturmatilastojen kärkipaikalla

Tapaturmat

Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tapaturmista noin 90 prosenttia tapahtuu vapaa-ajalla.

Vapaa-ajan tapaturmatilastojen kärjessä ovat lajit, joita harrastavat kaikenikäiset ihmiset. Yksi tyypillisimmistä vapaa-ajan tapaturmista tapahtuu lenkkipolulla, kun lenkkeilijä astuu huomaamattaan kuoppaan tai kiven päälle ja jalka venähtää.

Useimmiten lenkkeilijöiden tapaturmat ovat lieviä venähdys- tai revähdysvammoja. Talviaikaan lumi ja liukkaat kelit lisäävät onnettomuusriskiä.

– Iltojen pimentyessä lenkkeilijän on syytä olla tarkkana teillä huonosti näkyvien kuoppien ja kivien kanssa ja tietenkin muistaa myös heijastimen käyttö, LähiTapiolan Korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso kertoo yhtiön tiedotteessa.

Muut eniten loukkaantumisia aiheuttavat harrastukset ovat talviurheilulajeista laskettelu sekä joukkuelajeista muun muassa jääkiekko, jalkapallo ja salibandy. Myös pyöräily ja kuntosaliharjoittelu näkyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoissa.

Lasketteluturmat näkyvät talvisin myös vakuutustilastoissa. Kovassa vauhdissa sattuvat kaatumiset ja yhteentörmäykset voivat olla todella kohtalokkaita, LähiTapiolan tiedotteessa kerrotaan.

– Laskettelija voi saada pitkäkestoisia vammoja, jotka voivat olla esimerkiksi murtumia tai leikkaustoimenpiteitä vaativia vammoja. Kypärien lisääntynyt käyttö ja talvien vähälumisuus ovat viime vuosina hieman laskeneet rinnetapaturmien määrää, Laakso kertoo.