Takseihin värilliset rekisterikilvet ja pakollinen taksamittari? – kokoomus ja perussuomalaiset eri linjoilla
Hallitus linjaa pian taksialan sääntöjen kiristämisestä. STT:n tietojen mukaan perussuomalaiset haluaa takseihin pakolliset taksamittarit ja värilliset rekisterikilvet, kun taas kokoomus näkee niissä ongelmia.
Pitkään valmisteltu uudistus on etenemässä lähiaikoina hallituspuolueiden käsittelyyn ja lausuntokierrokselle. Lopullista hallituksen esitystä odotetaan eduskuntaan syksyllä.
STT:n tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) haluaa edistää mahdollisimman laajaa pakettia. Taksamittaripakko ja viranomaisen myöntämä tunniste ovatkin sisältymässä liikenne- ja viestintäministeriön valmistelemaan pohjaehdotukseen.
Kokoomus ei lähtökohtaisesti kannata näitä toimia, mutta ei vielä ole nähnyt ehdotusta. Esimerkiksi kansanedustaja Marko Kilpi (kok.) sanoi tammikuussa tiedotteessaan, että toimet rajoittaisivat sovelluspohjaisten taksikuskien ja osa-aikaisten taksiyrittäjien toimintaa.
Hallitus haluaa kiristää taksialan sääntelyä monin tavoin siitä, mihin sitä kevennettiin vuonna 2018. Tuolloin taksialan kilpailu vapautettiin silloisen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla.
Aiemmin on kerrottu, että hallitus aikoo esimerkiksi vaatia kuljettajilta pakollista koulutusta, tiukentaa taksiluvan ehtoja ja lisätä luvan saamisen esteeksi nykyistä useampia rikoksia.
Värilliset kilvet ja taksamittaripakko heikentäisivät taksien saatavuutta ja nostaisivat kyytien hintoja, sanoo virolaisen taksinvälitysyhtiön Boltin maajohtaja Mikael Uusivuori STT:lle.
Lisäksi Bolt vastustaa pakollisten 21 koulutustunnin lisäämistä taksikuskeille. Yhtiön mielestä kohtuullisempi määrä olisi viisi tuntia.
– Kun kaikki nämä laitetaan yksittäisen yrittäjän kontolle, se vähentää alan houkuttelevuutta. Varmaan nyt on jo paljon sovellusten kautta ajavia yrittäjiä, jotka miettivät kaksi kertaa, onko tämä enää kannattavaa, Uusivuori sanoo.
– Sitä kautta saatavuus heikkenee, ja toimijoiden täytyy reagoida nostamalla hintoja.
Tällä hetkellä taksamittari ei ole pakollinen, jos taksi käyttää vain kiinteää hinnoittelua. Kiinteä hinta voidaan sopia esimerkiksi sovelluksessa tai suullisesti taksitolpalla. Taksamittaripakko ei merkitsisi kiinteistä hinnoista luopumista, mutta mittari keräisi tiedot kyydeistä.
Uusivuori kuitenkin huomauttaa, että jo tällä hetkellä Bolt kerää vastaavat tiedot, jos kuljettaja ajaa taksia vain yhtiön välityksellä. Bolt toimittaa tiedot jokaisesta kyydistä kuukausittain liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.
Bolt haluaisi ottaa mallia Ruotsista, missä ohjelmointirajapintaa hyödyntämällä tarkistetaan kerran vuorokaudessa kyytisovellusten luvat, kuskit ja autot. Jos kuski on menettänyt lupansa hiljattain, tieto välittyy nopeasti kyytiyritykselle.
Taksiyrittäjiä edustava Taksiliitto puolestaan kannattaa värillisiä kilpiä ja taksamittaripakkoa.
Liiton mukaan taksamittari on suhteellisen pieni kertainvestointi, jolla varmistetaan tasalaatuinen tieto taksiliiketoiminnasta. Liiton mielestä viranomaisen myöntämä lisäkilpi olisi luotettavampi tunniste kuin nykyisin vaadittavat taksikuvut.
Bolt haluaisi, että hallitus kiinnittäisi huomionsa taksitolpilla toimiviin itsenäisiin kuljettajiin, jotka eivät aja sovelluksen tai tunnetun brändin alla.
– Heistä sitten on pieni osa, jotka huijaavat asiakkaita, ja asiakkaat ovat tietämättömiä ja hyppäävät kyytiin, Uusivuori sanoo.
Yhtiö haluaisikin eri säännöt taksitolpilla toimiville takseille. Uusivuori korostaa, että sovellustakseilla kaikesta tekemisestä jää jälki. Mahdolliset ongelmatapaukset pystytään siis selvittämään.
– Jos tulee mitään ongelmia, se kyllä kostautuu kuljettajalle.
Taksiliitto puolestaan on sanonut vieroksuvansa ajatusta kireämmästä sääntelystä tolpilla. Se on huomauttanut, että esimerkiksi Hollannissa, jossa näin tehdään, kaikkien taksien pitää kuulua tilausvälitysyhtiöön.