T&A: Onko aurinkokunnan mysteeriplaneetta vihdoin löytynyt?

Aurinkokunta

Aurinkokunnassa on pitkään arvioitu olevan yhdeksäs planeetta, mutta sitä ei ole etsinnöistä huolimatta onnistuttu havaitsemaan.

Yhdeksättä planeettaa on pidetty parhaana selityksenä monelle Neptunuksen radan ulkopuoliselle erikoisille ratakeskittymille. Planeetta kiertäisi kuitenkin niin kaukana auringosta, että sen havaitseminen on äärimmäisen vaikeaa. Kaukaisiin aurinkokunnan kohteisiin osuu niin vähän auringon valoa, että ne eivät yksinkertaisesti vain näy kunnolla.

Määritelmällisesti aurinkokunnassa oli yhdeksän planeettaa vuoteen 2006 asti, jolloin Pluto määriteltiin uudelleen kääpiöplaneetaksi.

Tähdet ja avaruus-lehden (T&A) mukaan englantilainen tutkija Michael Rowan-Robinson on poiminut IRAS-avaruusteleskoopin vanhasta datasta heikkoja signaaleja, jotka ovat mahdollisesti merkki mysteeriplaneetasta.

Data on jo vuodelta 1983, mutta vasta nyt sitä on tulkittu planeettakandidaatin etsimisen kannalta.

Signaaleihin sopiva planeettakandidaatti olisi Tähdet ja avaruuden mukaan massaltaan noin 3-5-kertainen maapalloon verrattuna ja se kiertäisi Aurinkoa noin 225 kertaa kauempana kuin maapallo.

Rowan-Robinsonin havainto ei kuitenkaan sovellu T&A:n mukaan aiempaan Planeetta 9-malliin.

– Tämä kandidaatti on täysin riippumaton meidän ennusteistamme Planeetta yhdeksästä eikä pystyisi häiritsemään painovoimallaan aurinkokunnan kaukaisia osia ehdottamattomallamme tavalla, aiemmasta mallista yhdessä Konstantin Batyginin kanssa vastaava Mike Brown kommentoi Twitterissä.

– Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö sitä voisi olla olemassa.

Olisiko aurinkokunnassa siis kaksi tai useampikin ylimääräinen planeetta?

Todennäköisintä T&A:n mukaan on, että johtopäätöksiä planeetasta ei vielä voi tehdä.

Signaalit tulevat tähtiä kuhisevalta Linnunradan kiekon tasolta, joka on täynnä kohinaa. Virhetunnistus on siis vahva mahdollisuus.

Rowan-Robinson luokittelee tuloksen ”tarkistamisen arvoiseksi”. Tärkeää on saada uutta, tarkempaa dataa alueelta. Myöskään aluetta kuvanneen teleskoopin havainnot eivät tue uuden planeetan mahdollisuutta.

– Se, että kandidaattia ei näy Pan-STARRS-datassa viittaa siihen, että kohdetta ei ole olemassa, tutkija myöntää.

Varmistuessaan uuden planeetan löytyminen olisi eräs vuosisadan merkittävimmistä tiedeuutisista.