Suuntaa muuttanut vaalituuli puhalsi keskustaedustajat kentälle intoa täynnä – ”Porukka on saanut itsetuntonsa ihan uudelle tasolle”

Keskusta

Vaalikauden viimeisen eduskunnan istunnon jälkeen kuppilassa parveili niin luopujia kuin jälleen vaalikentille lähtijöitäkin.

Jälkimmäiseen ryhmään kuuluva keskustan konkarikansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Juha Rehula teki lähtöä vaalitöihin odottavalla mielellä. Rehulan mukaan puolueen näkökulmasta työtä on paljon jäljellä, vaikka viime päivien positiivinen pöhinä on totta.

– Porukka on saanut itsetuntonsa ihan uudelle tasolle. Ei se nyt huono ollut varsinkaan kentällä aikaisemminkaan, mutta kyllä tässä viimeisen puolentoista viikon aikana tuulen suunta on muuttunut.

Rehula huomauttaa olevansa nyt kahdeksatta kertaa vaalikentillä ja kokemus auttaa ainakin jotain. Jokaiset vaalit ovat kuitenkin omanlaisensa, eikä kahden viimeisen viikon tilannetta tiedetä vieläkään.

– Tässä tullaan vielä näkemään kaikenlaisia irtiottoja ja selityksiä.

Rehula muistuttaa, että jos asiat ratkaisisivat, keskusta voittaisi vaalit. Toinen kysymys on kuitenkin pärjääminen tunteiden ristiaallokossa, jossa ihmiset viime kädessä tekevätä äänestyspäätöksensä.

Rehulan omassa vaalipiirissä Hämeessä ei tällä hetkellä ole yhtä maakunnan tai vaalipiirin kokoista isoa asiaa. Vaalipiirin kahden maakunnan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen välillä on myös yhä jonkinlainen raja.

– En tunnista sellaista kysymystä, joka kysyttäisiin joka torilla. Kyllä se liittyy enempi näihin taakse jääneisiin tai kysytään, miten mennään eteenpäin.

Jälleen kaatuneen sote-uudistuksen parissa kauan puurtanut Rehula myöntää olevansa hämmästynyt kokoomuksen täydellisestä takinkäännöksestä Helsingin kokoomuslaisen pormestarin Jan Vapaavuoren levyn soittelijaksi.

Rehulan mukaan kokoomuksella on nyt ”Petteri Orpon kasvot, mutta Jan Vapaavuoren ääni”.

– Semmoiseltahan se kuulostaa, eihän tässä voi kuin hämmästellä ja kummastella, että mitenkäs tämä nyt oikein meni.

Rehulan mukaan kokoomuksessa tuulee nyt suurista kaupungeista.

– Ja siinä kyllä autuaasti unohtuu se, että meillä on monta isoa kaupunkia, jotka on näiden sote-menojensa kanssa ihmeissään. Puhumattakaan siitä, että ihmisiä kuitenkin asuu näiden ruutukaavojen ulkopuolellakin.

Myös keskustan lappilainen kansanedustaja Markus Lohi kertoi lähtevänsä kampanjoimaan positiivisin mielin.

– Tehdään parhaamme ja katsotaan mihin riittää. Vaikka on koulutukseltaan lakimies, niin vaaleissa ei ole valitusoikeutta. Pitää nöyrällä mielellä lähteä tekemään töitä ja tyytyä aina siihen tulokseen mikä annetaan. Mutta hyvässä hengessä ja tässä meillä on kuitenkin parantunut nämä tunnelmatkin tuolla kentällä selvästi viime päivinä ja viikon aikana.

Lohen mukaan viimeisen istunnon jälkeen ilmassa on myös hieman haikeutta.

– Kun aika moni kokenut meidän ryhmästä, hyvä työkaveri, jättää nyt eduskunnan niin voi sanoa, että on melkein poliittisen historian havinaa.

Lohi myöntää, että vaalikaudesta jäi hieman ristiriitainenkin maku. Työskentely joissakin valiokunnissa on ollut ehkä vähän liiankin raskasta ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan tulehtuminen suorastaan traaginen asia.

– Se on jättänyt varmasti paljonkin jälkiä ihmisiin. Ja toivoisi, että niitä kuoppia päästäisiin täyttämään, että ne eivät jäisi liian syviksi.

Lapissakin on Lohen mukaan ihmisten huulilla eniten soten kaatuminen ja uudistuksen jatko – monien paikallisten arkea lähellä olevien kysymysten lisäksi.

Lohen mukaan äänestäjiltä tulee kyllä myös kiitosta hyvästä työstä, kun on saatu työpaikkoja aikaiseksi.

– Lapissakin on ollut 30 vuotta sitten näin hyvä tilanne viimeksi. Kyllä se antaa voimaa, kun tulee myös kiitosta.

Jyväskyläläinen kansanedustajakonkari Aila Paloniemi kertoi lähtevänsä vaalikentille ”mahdottoman hyvällä mielellä”.

– Palaute on ollut hyvää, olen kiertänyt jo raivokkaasti erilaisia tilaisuuksia. Minulla ei ole ollut vähääkään sellainen olo, etteikö keskusta pärjäisi näissä vaaleissa. Ilman muuta kumotaan nämä gallupit ja saadaan nostettua kannatusta.

Paloniemen mukaan vaalikaudesta jää ”ihan kohtuullinen maku”. Esimerkiksi tiedustelulakien läpi saaminen oli suuri asia.

– Mutta totta kai tämä soten vellominen ja se, että se oli niin tuskallinen ja katkaisi ihmissuhteita melkein, eihän se ollut mukavaa. Mutta se oli kuitenkin vain yksi asia tässä, vaikka tärkeä olikin, Paloniemi muistuttaa.