Suomi ja Saksa hoputtavat yhdessä EU:n puolustusyhteistyötä
Suomi ja Saksa haluavat, että EU:n puolustusyhteistyöstä tehdään konkreettisia päätöksiä jo tämän vuoden aikana.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapasi keskiviikkona Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä.
Tapaamisessa pohjustettiin loppuviikon huippukokousta, jossa on tarkoitus päättää EU:n pysyvän rakenteellisen puolustusyhteistyön etenemisestä.
Rakenteilla on sateenvarjo, jonka alla maat voivat tehdä yhteistyötä haluamissaan asioissa.
Saksa on Suomelle yksi luontevista kumppaneista, kun EU-maat pian ryhmittyvät.
Sipilä kertoikin tapaamisen jälkeen, että kyberpuolustus on todennäköisesti yksi alueista, joissa Suomi ja Saksa tulevat tekemään yhteistyötä.
Kyberpuolustuksella tarkoitetaan tietojärjestelmiin kohdistettujen iskujen torjuntaa.
Kevään aikana Suomi ja muut maat ovat alustavasti listanneet puolustushankkeita, joissa ne ehkä haluaisivat olla mukana.
Puolustusvoimien kokoamalta listalta löytyy muun muassa neljä kokonaisuutta: meriyhteyksien turvaaminen, satelliitteihin liittyvä avaruusyhteistyö, kyberpuolustus ja yhteiset käyttöjärjestelmät tietojen vaihtamista varten.
– Tuosta listasta Merkel poimi erityisesti tuon kyberyhteistyön, joka varmasti on yksi alueista, joissa päästään ensimmäisenä alkuun, Sipilä kertoi.
Sipilä tulkitsi tapaamisen jälkeen, että linja talous- ja rahaliiton tulevaisuudesta on Saksan kanssa yhteneväinen.
Tapaaminen Saksan kanssa juuri ennen huippukokousta osoittaa aktiivisuutta, jota hallitukselta on useaan otteeseen toivottu.
Hallitusta on patisteltu liikkeelle, koska Saksan ja Ranskan odotetaan kiihdyttävän EU:n vauhtia, kunhan Saksan liittopäivävaalit saadaan syyskuussa käytyä.
Sipilä ja Merkel keskustelivat myös euron tulevaisuudesta.
Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron on esittänyt euroalueen kunnianhimoista tiivistämistä, joka voisi tarkoittaa esimerkiksi yhteistä valtiovarainministeriä ja budjettia.
Neljännelle kaudelle pyrkivä Merkel kertoi tiistaina talousseminaarissa olevansa valmis harkitsemaan Macronin ehdotuksia.
Suomen hallitus suhtautuu rahaliiton tiivistämiseen varauksella, koska se ei ole valmis lisäämään yhteisvastuuta. Myöskään perussopimusten avaaminen ei hallitukselle käy.
Sipilä tulkitsi tapaamisen jälkeen, että linja talous- ja rahaliiton tulevaisuudesta on Saksan kanssa yhteneväinen.
Hän kehottaa erottamaan pitkän aikavälin toimet kiireisemmistä korjauksista.
– Meidän pitää saada pankit kuntoon ja jokaisen maan pitää toteuttaa reforminsa huolellisesti, Sipilä sanoi.
Euroalueen yhteisestä valtiovarainministeristä tai budjetista ei hänen mielestään voida keskustella ennen kuin nämä on toteutettu.
Toisaalta hän toivoi, ettei keskustelussa liian voimakkaasti torjuttaisi uusia ehdotuksia.
– Yhdessä totesimme, että Ranskan presidentin voimakas Eurooppa-myönteisyys antaa mahdollisuuden kehittää EU:ta eteenpäin, Sipilä kertoi.
Merkel ja Sipilä antoivat lyhyet puheenvuorot yhdessä, mutta he eivät tilaisuudessa vastanneet kysymyksiin. Merkel kehui puheenvuorossaan Suomen ja Saksan tekevän hyvää yhteistyötä EU:ssa ja muistutti istuvansa Sipilän vieressä myös huippukokouksissa.