Suomen somalialaiset kohtaavat rasismia kaupassa, pankissa ja bussissa – "Lasten uhkailemisessa meni raja"
Marian Ismail ei itse enää niin välitä. Hän on asunut lapsesta asti Suomessa ja kestää jokapäiväisen huutelun.
Viimeinen pisara oli, kun hänen pieniä lapsiaan uhkailtiin. Silloin hän teki rikosilmoituksen.
Yli 80 prosenttia Suomen somalialaisten liiton kyselyyn vastanneista Suomen somalialaisista on kokenut selkeää syrjintää etnisen taustansa takia. Lähes yhtä moni on nähnyt sitä tapahtuvan toisille.
Kyselyyn vastasi 105 somalialaista pääkaupunkiseudulta, Turusta, Tampereelta, Lieksasta ja Oulusta. Tutkimuksella haluttiin saada kuva somalialaisten kohtaamasta rasismista ja rohkaista heitä kertomaan siitä.
Somalikulttuurille on tyypillisempää sietää hiljaa ja pitää ikävät asiat perheen sisällä.
– Muutaman kerran sen voi ohittaa, mutta kun se on ihan jokapäiväistä kaupassa, bussissa, pankissa, kadulla, Ismail sanoo.
– Jos on muunmaalainen, mutta ei käytä huivia, niin ei ehkä ole niin ihmeellinen, mutta kun on huivi, olet liian erilainen.
Hän vei lastensa uhkailun oikeuteen.
– Tekijä joutui vastaamaan teostaan ja käytös on muuttunut. Hänkin tietää nyt, että se ei ollut oikein. Haluan kannustaa muitakin tekemään näin. On hyvä, että ihmiset uskaltavat viedä asian eteenpäin, ettei se jää vain perheeseen ja mieltä painamaan.
Tekijä joutui vastaamaan teostaan ja käytös on muuttunut.
Marian Ismail
Lapsilleen Ismail painottaa, että syy huuteluun ei ole heissä. Se on huutelijan oma ongelma.
– Lapsilla on kantasuomalaisia ystäviä, samoin minulla. He tietävät kyllä, etteivät kaikki ole ilkeitä, emmehän mekään ole kaikki samanlaisia.
Kouluissa ei rasismia ole lainkaan niin paljon kuin kyselyn laatijat odottivat. Nuoret kantasuomalaiset myös puuttuvat rohkeammin tilanteisiin, joissa näkevät syrjintää.
Uutta on, että kantasuomalaiset julkaisevat rasistisia kirjoituksia omalla nimellään liiton kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.
– Ennen sinne kirjoitettiin peitenimellä, mutta nykyään ihmiset uskaltavat tehdä sitä omalla nimellään ihan suoraan. Se on pelottavaa, sanoo esittelytilaisuudessa paikalla ollut Mohamed Osman.