Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Suomi100
Eemil ja Miska laativat toisilleen laskutehtäviä Valteri-koulun Onerva-toimipisteessä Jyväskylässä. (Kuva: Maria Seppälä)

Suomen koulutusjärjestelmä herättää maailmalla ihastusta – vieläkö meillä riittää tahtoa pitää ihmettä yllä?

Köyhä, nuori valtio arvosti oppia niin, että levitti kansakoulut joka kolkkaansa. Tasa-arvoiset mahdollisuudet sivistykseen nostivat sodan runteleman maan menestyjien joukkoon.
Meri Alaranta-Saukko 6.8.2017 8:00, muokattu 7.8.2017 9:23
a– a+
Suomi100

Pikkuisella Irma Pyhälällä oli 1930-luvulla kovat opinhalut. Kiertokouluun oli päästävä heti, kun se vain oli mahdollista.

Koulua pidettiin kotipitäjän Merijärven taloissa. Vanhemmat onneksi antoivat luvan lähteä, vaikka kotona olisi työtäkin riittänyt.

– Numeroita ja kirjaimia opeteltiin, laulettiin ja leikittiin, Pyhälä muistelee.

Ja mukavaa oli. Opettaja oli ystävällinen, ja ikätovereiden seurassa aika kului.

Äiti pakkasi aamulla eväät mukaan. Matka saattoi olla pitkä. Talvipakkasessa leipien voi tarttui käärepaperiin ja maito muuttui jäähileiseksi. Koulupäivät jatkuivat monta tuntia, ja kaukaa kotiin palaavien lasten suolissa kurni nälkä.

Kiertokoulujaksojen päälle Pyhälä sai käydä kansakoulua neljä vuotta ja kaksi vuotta niin sanottuja jatkoja.

– Elämänkoulua on sitten senkin edestä, kun olen näin vanhaksi saanut elää, viime kesänä 90 täyttänyt Pyhälä hymyilee.

Intoa oppimiseen olisi ollut enemmänkin.

– Olisin halunnut käydä koulua, mutta piti olla lapsen ammana ja apuna navetassa. Silloin vain parempiosaiset kävivät koulua, Pyhälä huokaa.

Siihen oli tyytyminen.

Muutamia vuosikymmeniä myöhemmin suomalainen koulutusihme oli jo totta, ja Pyhälän jälkipolvi on saanut opiskella niin pitkälle kuin on tahtonut.

Siihen äiti ja isoäiti on myös kannustanut.

– Olen sanonut tyttärille, että käykää kouluja, niin ette ole kenenkään elätettävänä.

Irma Pyhälällä on vanhat koulutodistukset tallessa. Niiden perusteella lahjoja olisi riittänyt pidemmällekin opintielle. (Kuva: Maria Seppälä)

Yksi parhaiten maailmalla tunnetuista ja tunnustetuista pikkuruisen Suomen ihmeistä on kaikille maksuton ja tehokas koulutus.

Erityistä suitsutusta on saanut peruskoulu. Oppimistuloksilla mitattuna Suomi on ollut vuosikausia maailman kärkimaita.

Diplomaattipiireissä ympäri maailmaa sukkuloiva koulutusasiantuntija Pasi Sahlberg toteaa, että suomalainen peruskoulu nousee keskustelunaiheeksi lähes poikkeuksetta.

– Yleensä kaikki korostavat, miten hienolta suomalainen koulu näyttää, hän kertoo.

Aikaisemmin Suomi herätti kiinnostusta mobiiliteknologian ja koulutuksen osalta. Nyt jäljellä on enää koulutus.

Koulutusta arvostavat suomalaiset itsekin. Ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Petra Theman totesi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että suomalaisen identiteetin pyhin ydin on koulutus.

Itsenäisyyden aikana suomalaisten koulutustaso onkin jatkuvasti noussut. Koulutus on ollut varma portti eteen- ja ylöspäin.

Maalaistorpan tytöistä ja pojista on koulutettu virkamiehiä, ja työläisten lapset ovat päässeet siisteihin sisätöihin. Kiertokoulun käyneiden jälkikasvusta on tullut maistereita ja tohtoreita.

Nuorella valtiolla oli aluksi kova ponnistus, mutta myös luja tahto taata kansakouluopetus kaikille lapsille. Oppivelvollisuudesta säädettiin lailla 1921.

Vähitellen kansakoulut saatiin pykättyä jokaiseen Suomen kolkkaan, vaikka vuosikymmeniä se vei. Viimeinen kiertokoulu lopetti toimintansa vasta vuonna 1951.

Sotien jälkeen keskikoulun ja lukion käyminen yleistyi, ja 1960-luvulta alkaen myös korkeakoulutus lisääntyi nopeasti.

Valteri-koulussa Jyväskylässä on kiinnitetty paljon huomiota esteettisyyteen ja värimaailmaan. Koulussa on erivärisiä alueita ja väreillä on tietty merkityksensä. – On ollut etuoikeus saada rakentaa oppimisympräistöä ja opetussuunnitelmaa yhdessä, Tuulia Kuntsi sanoo. (Kuva: Maria Seppälä)

Yksi mahdollistava tekijä oli se, että oppikoulujen määrä kasvoi. Kodin ja koulun välimatka ei enää noussut suurimmaksi esteeksi tiedon valtatiellä. Vuonna 1930 Suomessa oli reilut 200 oppikoulua, vuonna 1950 yli 300 ja 1970 jo 600.

Samoin yliopistot asettautuivat maakuntiin aloittaen 50-luvun lopulla Oulusta ja jatkaen levittäytymistään Itä-Suomen kautta Lappiin asti 70-luvun lopulla.

Saavuttamaton tuli yhä useamman ulottuville.

Myös hajanaista, pieniin yksiöihin keskittynyttä ammattikoulutusta alettiin kehittää 1960-luvulta lähtien.

Perusopetus oli pitkään kaksiväyläinen tie. Risteyskohdastaan kaistat erkaantuivat kauas toisistaan. Iso osa kävi kansakoulun jatkoineen, etuoikeutetummat ja lahjakkaammat siirtyivät neljänneltä luokalta oppikouluun, joka käsitti keskikoulun ja lukion.

Peruskoulu yhdisti vuonna 1973 erilliset reitit repiväksikin äityneen taistelun jälkeen – pelottelusta huolimatta varsin menestyksellisesti, kuten nyt voimme todeta.

Jo Mikael Agricolan ABC-kirian ensi riveillä lausutaan kansansivistyksen perusperiaate, jonka mukaan kaikilla on oikeus opetukseen. Tämä ajatus on suomalaisen koulutusihmeen pohja – ainakin, mikäli Sahlbergiä on uskominen.

– Meillä on huolehdittu kaikista oppilaista, on yhteinen peruskoulu ja kattava erityisopetus. Tukea ovat saaneet kaikki tarvitsevat. Peruskouluun on liittynyt myös oppilaiden hyvinvoinnista huolehtiminen, mikä on muualla poikkeuksellista, hän sanoo.

Onerva-koulussa oppiminen on läsnä kaikkialla. Historia-portaikossa kuljetaan kivukauden kellarista nykyaikaan. (Kuva: Maria Seppälä)

Peruskoulun idea kopioitiin Ruotsista, mutta siellä se tuntuu tärveltyneen. Suomessa koulu on säilynyt alueellisesti ja sosioekonomisesti katsottuna varsin tasa-arvoisena.

Muissa Pohjoismaissa on Sahlbergin mukaan lähdetty eliitti- ja erikoiskoulujen tielle. Hyvän koulutuksen saavat ne lapset, joiden vanhemmilla on varaa maksaa.

Toinen merkittävä ero naapurimaihin verrattuna on, että meillä opettajakoulutus on erittäin korkeatasoista ja alan houkuttelevuus on säilynyt.

– Opettajat valmistuvat yliopistoista. Myös rehtorit ja muut koulujen johtajat ovat ammattitaitoisia. Nämä kaksi asiaa ovat olennaisia suomalaisen koulun menestystekijöitä, Sahlberg alleviivaa.

Valteri-koulun Onerva-toimipiste Jyväskylässä on yksi konkreettinen osoitus siitä, että opetus kuuluu kaikille. Valtionkoululla on pitkät juuret kuulo- ja näkövammaisten opinahjona.

Onerva on monessa mielessä tämän hetken suomalaisen peruskoulun malliesimerkki.

Viime syksynä voimaan astunutta uutta opetussuunnitelmaa on toteutettu jo pitkään, ja upouuden koulun rakentamisessa on pyritty kaikin tavoin huomioimaan sen periaatteet opetuksen eheydestä, monialaisuudesta, toiminnallisuudesta ja oppilaiden osallisuudesta.

Ensimmäistä kertaa opetussuunnitelma mainitsee myös oppimisympäristön esteettisyyden. Se näkyy Onervassa esimerkiksi taideteoksina, tarkkaan pohdittuna värimaailmana ja levollisuutta luovana yleisilmeenä.

Erityisten oppijoiden koulussa on kiinnitetty paljon huomiota myös akustiikkaan ja esteettömyyteen. Perinteisiä luokkahuoneita liitutauluineen ei näy. Sen sijaan on pieniä oppimismajoja, lähteiksi nimitettyjä avautuvia tiloja sekä puistoiksi kutsuttavia opiskeluhuoneita.

Toiminnallisuus näkyy lukuisina pieninä yksityiskohtina. Oppiminen ei keskity luokkaan vaan on läsnä kaikkialla. Portaita kulkiessaan voi tehdä matematiikkapussista löytyviä laskutehtäviä tai harjoitella kirjaimia.

– On ollut etuoikeus saada rakentaa oppimisympäristöä ja opetussuunnitelmaa käsi kädessä, apulaisrehtori Tuulia Kuntsi iloitsee.

Liikkuminen paitsi purkaa ylimääräistä energiaa myös edistää esimerkiksi lukemaan oppimista. Onervassa tähän on paljon mahdollisuuksia. (Kuva: Maria Seppälä)

Onervaa ei ole rakennettu päähänpälkähdysten vaan tutkitun tiedon varassa. Lopputulos onnistuttiin toteuttamaan vieläpä kustannusneutraalisti.

Valtion rakennushankkeiden ongelmia selvittänyt Erkki Virtanen mainitisi Onervan yhtenä malliesimerkkinä hyvin johdetusta ja toteutetusta projektista.

– Tavoitteemme on tuotteistaa jotain rakennusprosessista, Kuntsi sanoo.

Onervassa asiat ovat kunnossa, mutta miten menee suomalaisella peruskoululla ylipäätään? Miltä sen tulevaisuus näyttää?

Viime aikojen uutiset ovat maalanneet synkähköä maisemaa, sillä alueellinen ja vanhempien taustasta johtuva eriarvoisuus on lisääntynyt. Hälyttävää on, että pojat tuntuvat putoavan kelkasta.

Pelastaako uusi opetussuunnitelma suomalaisen ihmeen tuhon tieltä, vai ajaako se resurssien puutteessa ja säästöjen kurimuksessa painiskelevat koulut vain syvemmälle suohon?

Kuntsi on innostuneena listannut tulevaisuuden koulun mahdollisuuksia, mutta myöntää olevansa huolissaan tasa-arvon murenemisesta.

– Kunnissa on nähtävä koulujen moniammatillisen työn merkitys, jotta kaikista voidaan pitää huolta. Vain siten uuden opetussuunnitelman idea jokaisen vahvuuksien löytämisestä voi toteutua.

Sahlberg arvioi, että Suomessa on ehkä liikaa paistateltu maailman parhaan koulun parrasvaloissa. On vaarassa käydä kuin Nokialle, joka kuvitteli, että maailman loppuun saakka tehdään puhelimia kuten ennenkin ja muut ajoivat armotta ohitse.

Toisaalta on ehkä pidetty riskinäkin lähteä muuttamaan ihailun kohteena ollutta järjestelmää. Jatkuva kehittäminen on kuitenkin välttämätöntä.

Sahlberg korostaa, että järjestelmämme on edelleen perusteiltaan hyvä ja vahva. Yhtä kaikki, jos halutaan ylläpitää suomalaisen peruskoulun ihme, se edellyttää halua investoida opetukseen sekä uskallusta muuttaakin sitä rohkeasti.

– Suomessa rohkeita päätöksiä tehdään usein vasta selkä seinää vasten. Sitten löytyy valo ja viisaus. Toivoa voi, että joskus siihen kyettäisiin jo silloin, kun asiat vielä ovat hyvin, Sahlberg päättää.

Reportaasi ilmestyi alun perin Suomenmaan viikkolehdessä 5.5. Lehden voi tilata täältä .

Lue myös

Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää

Luonnonvarakeskuksen mukaan vuonna 2024 pienriistaa metsästi 157 000 metsästäjää, joille kertyi yhteensä 2,2...
13.7.2025 21:00

Katso punkkivinkit – "jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti"

Potilaan Lääkärilehti: Arviolta 1–50 prosenttia punkeista kantaa borreliabakteeria, TBE-viruksen esiintyminen on alueellisesti rajattua
13.7.2025 19:00

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä

Uutuuskirja varoittaa kuntia lähtemästä osakkaiksi liiketoiminnallisiin yrityksiin
13.7.2025 12:00

Aihetunnisteet

koulutus peruskoulu suomi100

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Katso punkkivinkit – ”jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti”
Uutiset | 13.7.2025 19:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen
Uutiset | 12.7.2025 22:00
Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus
Uutiset | 12.7.2025 21:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Katso punkkivinkit – ”jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti”
Uutiset | 13.7.2025 19:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste