Suomalaismeppi vaatii komissiota siivoamaan sotkunsa – Varoittaa jäämästä Kiinan jyrän alle
Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk. / Renew Europe) uskoo, että EU-komissio keskittyy loppukautensa ajan korjaamaan itse aiheuttamiaan virheitä.
Nykyisen Ursula von der Leyenin johtaman komission toimikausi kestää lokakuun loppuun 2024. EU-vaalit ovat alkukesästä 2024.
– Komissio avasi valtiontukisäännökset ja antoi mahdollisuuden ennen kaikkea suurille jäsenmaille panna veonmaksajiensa rahaa ihan hirvittäviä määriä omien yritystensä tukemiseen, Pekkarinen kritisoi perjantaina mediatilaisuudessa.
Pekkarinen on aiemminkin parjannut komissiota koronapandemian aikaisesta täyskäännöksestä ”perinteiseltä neoliberalistiselta talouspolitiikan tieltä kohti kansallista, valtionvaroilla tuettua teollisuuspolitiikkaa.”
– Tilaisuutta ovat käyttäneet hyväkseen EU:n suuret maat. Ne ovat lähteneet ”ostamaan” miljardien eurojen valtiontuilla jätti-investointeja, Pekkarinen totesi syyskuussa Helsingin Sanomissa.
Pekkarinen arvioi perjantaina, että nyt EU-komissio pyrkii selvittämään ”sekasotkua” keskittymällä rahankäyttöön ”vähän järjellisemmällä tavalla”.
Hän varoittaa, että EU on jäämässä kriittisten ja strategisten alojen osalta Yhdysvaltojen ja etenkin Kiinan jalkoihin.
– Tässä mielessä on tärkeää se, että nämä työn alla olevat esitykset, kuten STEP, Net Zero Industry Act, Critical Raw Materials Act sekä vetypankit ja muut, että ne keskittyvät Euroopan kannalta avainongelmiin ja niiden aukaisemiseen. Komissio osaltaan työntää niitä asioita eteenpäin.
STEP-välineen tarkoituksena on vahvistaa Euroopan strategista autonomiaa tukemalla kriittisten teknologioiden ja tuotteiden kehittämistä. Net Zero Industry Actin tavoite on siirtymä puhtaaseen energiaan. Critical Raw Materials Act on puolestaan pyrkimys turvata EU:n talouden kannalta kriittisten materiaalien saatavuus.
Pekkarinen huomauttaa, että EU:n kilpailijoilla on päällä kirivaihde.
– Kannattaa muistaa, että Kiinan bruttokansantuote oli vuonna 2008 noin yksi neljäsosa Euroopan bkt:sta. Nyt se on suunnilleen samoissa lukemissa EU-27:n kanssa.

Pekkarisen mukaan suomalaisittain EU-parlamentin ensi viikon istunnon tärkein äänestys liittyy STEP-välineeseen. Meppi katsoo, että asian käsittelyn yhteydessä linjataan mahdollisesta veronmaksajien rahoilla perustettavasta erillisestä suvereniteettirahastosta.
Komissiossa katsotaan, että suvereniteettirahasto tukisi Euroopan teollisuutta ja vihreän teknologian käyttöönottoa. Taustalla on ajatus, että kaikilla jäsenmailla ei ole mahdollisuutta laajaan valtiontukipolitiikkaan, jota esimerkiksi suuret jäsenmaat, kuten Saksa ja Ranska voivat harjoittaa.
Monissa talousongelmien kanssa painivissa jäsenmaissa komission ehdotukseen on kuitenkin suhtauduttu laimeasti. Myös Pekkarinen vastustaa suvereniteettirahastoa.
– Näen, että paljon viisaampaa olisi toimia niin, että kootaan eri rahastojen sadoista ja sadoista miljoonista euroista ne voimavarat, jotka tarvitaan kriittisten ja strategisten alojen nostamiseen Euroopassa.
Myös SDP:n Miapetra Kumpula-Natri kertoi olevansa huolissaan siitä, että suuret jäsenmaat saattavat jatkossakin saada oikeuden tukea esimerkiksi omia vetyteknologiaan liittyviä hankkeitaan, vaikka ne eivät olisi pärjänneet kilpailutuksessa.
– Tämä on aika hurjaa. Komission ajattelu alkaa olla sitä, että maksakoon jäsenmaat. Tämä sisämarkkinapuoli on hiipumassa tällä kaudella tosi kauas, Kumpula-Natri harmittelee.
Pekkarisen mukaan pohjaesityksessä tosiaan jätetään takaovi auki mahdollisille jäsenvaltioiden omille tuille.
Pekkarinen on silti luottavainen, että esitystä saadaan vielä rukattua niin, että kaikkiin EU-hankkeisiin saadaan valtiontukikatto.
