Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
Banner
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Kesäaika

Ensi yö on tuntia lyhyempi, kun Suomessa siirrytään kesäaikaan – alkuviikolla voi huomata muutoksia keskittymiskyvyssä ja mielialassa

25.3.2023 16:43
Lue lisää 
Maatalous
Maanviljelijä Janne Rauhansuu katsastamassa koelohkoja Pöytyällä Varsinais-Suomessa marraskuussa. Hän viljelee sukupolvenvaihdoksen jälkeen kotitilaansa. (Kuva: LEHTIKUVA / RONI LEHTI )

Suomalainen viljelijä näkee ilmastonmuutoksen pelloillaan – monimuotoisuus ja hyvä viljelykierto lieventävät äärisäiden tuomia riskejä

Vaikka kesä olisi osalle viljelykasveista surkea, jotkin toiset voivat pärjätä paremmin.
STT – Elina Korkee 28.1.2023 7:01, muokattu 28.1.2023 10:41
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Maatalous

Pari kolme viime vuotta ovat olleet hankalia pöytyäläisen Janne Rauhansuun tiluksilla. Ilmastonmuutokseen liittyvät äärevät sääolot tuovat jo nyt ongelmia maanviljelykselle Suomessakin.

–  Kuivuus on se satoa rajoittava tekijä, sademäärät voivat tulla viljelyn kannalta vääriin aikoihin, sanoo Rauhansuu.

Keskeinen keino ongelmista selviämiseen on hänen mukaansa monipuolisuus: ei viljellä yksipuolisesti, vaan useita viljelykasveja rinnakkain.

–  Kaiken A ja O on monipuolinen viljelykierto. Yksipuolisessa viljelyssä tuholaisongelmat usein lisääntyvät, sanoo Rauhansuu.

Rauhansuu viljelee sukupolvenvaihdoksen jälkeen kotitilaansa Pöytyällä Varsinais-Suomessa. Hän siirtyi luomuviljelyyn vuonna 2010. Peltoalaa on parisataa hehtaaria eli tila on Suomen oloissa iso, luomutilaksi tavallista isompi.

Tilan päätuotteita ovat syysrypsi ja herne, jotka jalostetaan itse pidemmälle.

–  Ollaan tietoisesti keskitytty niihin. Ne ovat kotimaisia valkuaiskasveja, jotka soveltuvat sekä rehuksi että ihmisravinnoksi.

Lisäksi Rauhansuu kasvattaa joitakin apila- ja kevätrypsilajikkeita siemeneksi muiden luomuviljelijöiden käyttöön.

Monimuotoisen viljelyn arvoa painottavat myös maatalouteen perehtyneet tutkijat.

–  Monimuotoinen viljely on äärimmäisen tärkeää. Se vähentää riskejä. Viljelijät ovat jo monimuotoistaneet peltojensa käyttöä, sanoo tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio Luonnonvarakeskuksesta eli Lukesta.

Peltonen-Sainion mukaan viljelijät ovat Suomessa tottuneet sopeutumaan ääreviin ja vaihteleviin oloihin. Pari viimeksi kulunutta kesää ovat kuitenkin sisältäneet melkoisia helle- ja kuivuuskausia, jotka ovat koetelleet viljelyksiä.

–  Jos on kovin monta vastaavaa kasvukautta peräkkäin, silloin varmuusvarastot käyvät vähiin, sanoo Peltonen-Sainio.

–  Isoimman haasteen asettavat voimakkaasti vaihtelevat sääolot erityisesti kasvukauden sisällä.

Vaikeuksia viljelijöille tuo etenkin sademäärien suuri vaihtelu.

–  Voi olla tosi ankara kuivuus, ja sitten tulee vettä aivan valtavasti.

Monipuolisuuden lisäksi oleellista on huolehtia maan kasvukunnosta. Luomutilalla kiertoon kuuluu viherlannoitus eli se, että peltolohkolla kasvatetaan välillä esimerkiksi apiloita, mesiköitä tai virnoja. Viherlannoitus kohentaa peltomaan typpipitoisuutta ja tekee maasta kuohkeaa ja humuspitoista.

–  Viherlannoituskasvit ovat meillä Suomessa tosi alimittaisesti käytössä. Niillä pystyisi radikaalistikin vähentämään tuontilannoitusta. Viherlannoitus ei tietystikään ole kovin nopeaa, siinä ei ole pikavoittoja, sanoo Janne Rauhansuu.

Rauhansuun mukaan lannoitetuotanto on ollut vuoden kuuma puheenaihe ja tuontilannoiteriippuvuuteen liittyvät ongelmat ovat tulleet entistä selvemmin esiin. Toisaalta orgaanisia lannoitteita on ryhdytty kehittämään ja niitä on saatavilla, esimerkiksi brikettejä kanankakasta.

Riippumatta siitä, harjoitetaanko luomuviljelystä vai ei, kasvipeitteen ylläpitäminen edistää maan kasvukuntoa, toteaa tutkimusprofessori Peltonen-Sainio. Siksi varsinaisen viljelykasvin rinnalle kannattaa kylvää aluskasvia, joka jää maahan sen jälkeen, kun viljelykasvi on korjattu. Usein käytettyjä aluskasveja ovat puna- ja valkoapila, raiheinät ja timotei.

Kun tilalla kasvaa monenlaisia viljelykasveja, on paremmat mahdollisuudet siihen, että ainakin osa niistä tuottaa hyvän sadon. Monimuotoistamista on myös se, että peltoon kylvetään esimerkiksi useampaa ohralajiketta. Jos kesä on yhdelle lajikkeelle surkea, toinen lajike voi selvitä paremmin.

Isolla maatilalla on helpompi harjoittaa monipuolista viljelyä kuin pienellä, toteaa Peltonen-Sainio. Tilakoko on Suomessa kasvanut merkittävästi, mikä parantaa monimuotoisen viljelyn mahdollisuuksia.

Ilmastonmuutoksen tuomiin ääri-ilmiöihin sopeutuminen vaatii usein investointeja. Epävarmuutta lisää se, että lannoitteiden ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet. Peltonen-Sainio suhtautuu silti luottavaisesti maatalouden tulevaisuuteen.

–  Viljelijät – ainakin ne, jotka vastaavat kyselyihin – tiedostavat hyvin haasteet ja miten he pystyvät niihin vastaamaan. On muutoshalukkuutta ja kokeilunhalua. En näe, että maatalouden uhkana olisi pysähtyneisyys, hän sanoo.

Suunnilleen 30 vuoden aikana on ollut aluksi varovaista siirtymistä kohti palkokasvien viljelyä. Viime kesänä peltoherneestä saatiin ennätyssato. Myös rapsin viljelyala on hiljalleen laajentunut.

Mausteena tunnettu kumina on Peltonen-Sainion mukaan ollut varsinainen menestystarina, sen viljelyala on laajentunut ja kysyntääkin on. Myös jotkin uusvanhat viljelykasvit ovat vähitellen yleistyneet, esimerkiksi tattari.

–  On ollut hallittua muutosta, se on erittäin hyvä.

Sukupolvenvaihdoksilla on oma vaikutuksensa. Nuorilla viljelijöillä on Peltonen-Sainion mukaan hyvä koulutus ja kiinnostusta kehittää tilaansa.

Kasvinjalostus pyrkii osaltaan ratkomaan ilmastonmuutoksen tuomia ongelmia. Viljelykasvien jalostuksessa kiinnitetään huomiota etenkin viljelyvarmuuteen eli kasvin kykyyn kestää vaihtelevia olosuhteita. Oleellista on myös satoisuus ja sadon laatu.

–  Kasvinjalostus katsoo aina parinkymmenen vuoden päähän, sanoo erikoistutkija Marja Jalli Luonnonvarakeskuksesta.

Pikaratkaisuja ei siis ole olemassa. Esimerkiksi Suomessa viljeltyjen kasvien taudinkestävyys on selvästi parantunut, kun asian eteen on tehty määrätietoisesti töitä parikymmentä vuotta.

–  Kasvinjalostus on ollut valppaana ja on nytkin. Mallintamisen työkalut ovat kehittyneet, nyt tiedetään entistä paremmin, mitä on tulossa.

Aiempaa enemmän tiedetään myös siitä, mitkä geenit vaikuttavat mihinkin kasvin ominaisuuksiin. Tutkimuslaitokset ja kasvinjalostusyhtiöt tekevät paljon yhteistyötä, kertoo Jalli.

Mitään yksittäisiä kasvilajeja ei Jallin mukaan voida pitää ratkaisuina ilmastonmuutoksen tuomiin ongelmiin. Näköpiirissä ei ole sitäkään, että jostain viljelykasvista pitäisi kokonaan luopua.

–  Monipuolinen, eri kasvilajien viljely on se paras turva – pitää se paletti mahdollisimman monipuolisena.

Viime aikoina valkuaiskasvien ja muiden erikoiskasvien jalostukseen on Jallin mukaan ryhdytty panostamaan entistä enemmän. Esimerkiksi öljyhampusta on pari vuotta sitten aloitettu Suomessa viralliset lajikekokeet.

Osa viljelyn monimuotoisuutta on käyttää keväällä kylvettävien lisäksi myös syksyllä kylvettäviä eli syysmuotoisia kasveja. Näitä ovat esimerkiksi syysvehnä ja -ruis sekä syysmuotoiset öljykasvit.

–  Syysmuotoiset kasvit pystyvät pakenemaan alkukesän kuivuutta, sanoo tutkimusprofessori Peltonen-Sainio. Kevät ja alkukesä ovat Suomessa monesti vähäsateisia.

Talvien lämpeneminen tuo kuitenkin syysviljojen talvehtimiseen riskejä. Jos talven vaihtelevissa lämpötiloissa lumi välillä sulaa, oraiden päälle voi muodostua tiivis jääkerros. Silloin oraat jäävät jään alle hapettomiin oloihin eivätkä pysty käyttämään kerryttämäänsä vararavintoa.

–  Viime talvi oli tyyppiesimerkki syyskylvettävien viljojen haasteista, toteaa Peltonen-Sainio.

Kesän 2021 alkaessa syysviljat olivat talvehtineet hyvin. Ne selvisivät, vaikka kasvukauden alkupuolella koettiin pitkä helle- ja kuivuusjakso. Sen sijaan kevätviljoille kävi huonommin.

Kesää 2022 edeltänyt talvikausi taas oli hyvin erilainen: pakkaset ja leudot säät runsaine sateineen vuorottelivat. Edellisen satovuoden kokemusten pohjalta viljelijät kylvivät jälleen syysviljoja, mutta tällä kertaa ne selvisivät monin paikoin huonosti talvesta. Kevätviljat pärjäsivät paremmin, vaikka niidenkään osalta ei satotappioilta vältytty.

Lue myös

Kesoil-kansan aatokset tunteva Juha Rehula kampanjoi täysillä – Oman pojan kommentti ratkaisi ehdokkuuden

Maailman katsominen politiikan sisäpiirin ulkopuolelta on tehnyt monella tavalla hyvää, ex-ministeri sanoo
26.3.2023 8:00

Tiesitkö, ettei Concorde ollut ensimmäinen yliääninen matkustajakone? – Neuvostoliitolla oli oma tuhoon tuomittu kilpailija

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun yliäänisellä matkusajakoneella Concordella tehdyt matkustajalennot...
25.3.2023 22:15

Ensi yö on tuntia lyhyempi, kun Suomessa siirrytään kesäaikaan – alkuviikolla voi huomata muutoksia keskittymiskyvyssä ja mielialassa

Ensi yö on Suomessa tuntia lyhyempi, kun kelloja rukataan kesäaikaan. Kelloja siirretään tunnilla...
25.3.2023 16:43
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

kotimaa maatalous

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Pahaenteinen arvio: Tämä maailmansodalla uhkaileva mies nousemassa Putinin vallanperijäksi
Uutiset | 24.3.2023 22:15
Keskustavaikuttaja varoittaa puoluettaan neljän vuoden takaisesta kikkailusta, ”onpa maassa millainen hallituspula tahansa”
Uutiset | 24.3.2023 13:31
Tiesitkö, ettei Concorde ollut ensimmäinen yliääninen matkustajakone? – Neuvostoliitolla oli oma tuhoon tuomittu kilpailija
Uutiset | 25.3.2023 22:15
Vanhanen sen sanoi: Yksi koruton virke paljastaa Marinin mokan
Näkökulma | 24.3.2023 16:09
Floridalaisrehtori näytti oppilaille varoittamatta Michelangelon Daavid-patsaan – huoltaja valitti pornosta, rehtori joutui eroamaan
Uutiset | 25.3.2023 16:20
Keskusta nousee, Saarikko kannusti yleisöä Oulussa – ”Nyt painetaan ihan viimeiselle metrille asti”
Uutiset | 25.3.2023 11:54
Miljardiradat on jäädytettävä, vaatii Annika Saarikko – säästetty minuutti maksaisi satoja miljoonia, keskustajohtaja muistuttaa
Uutiset | 25.3.2023 11:56
Ilmasotakoulun vääpelille kuusi vuotta vankeutta törkeistä rikoksista – säilytti kotonaan miljoonan euron amfetamiinierää
Uutiset | 24.3.2023 17:34
Ensi yö on tuntia lyhyempi, kun Suomessa siirrytään kesäaikaan – alkuviikolla voi huomata muutoksia keskittymiskyvyssä ja mielialassa
Uutiset | 25.3.2023 16:43
Venäjän puolustusministeri käveli pois haastattelusta – Tämä kysymys oli liikaa
Uutiset | 23.3.2023 11:33
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28
Tulihan se sieltä – maastohiihdossa astuu voimaan täyskielto, jota on puuhasteltu vuosia
Uutiset | 22.3.2023 19:22
Kärnä: Tämä on syy Helsingin vihreiden kannatuskatoon – ”Näin se nyt vaan on”
Uutiset | 22.3.2023 11:29
Moskovalaiset opiskelijat järkyttyivät: Valmistumiselle yllättävä lisäehto
Uutiset | 21.3.2023 12:41
Tämän EU-maan asetuotanto tahkoaa ennätyksiä – Työvoimaa houkutellaan rantalomilla
Uutiset | 22.3.2023 10:50
Pahaenteinen arvio: Tämä maailmansodalla uhkaileva mies nousemassa Putinin vallanperijäksi
Uutiset | 24.3.2023 22:15
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Venäjän puolustusministeri käveli pois haastattelusta – Tämä kysymys oli liikaa
Uutiset | 23.3.2023 11:33
Keskustavaikuttaja varoittaa puoluettaan neljän vuoden takaisesta kikkailusta, ”onpa maassa millainen hallituspula tahansa”
Uutiset | 24.3.2023 13:31
Arvio Xin vierailusta: Putin ei saanut haluamaansa
Uutiset | 22.3.2023 13:29
Yllättävä arvio Bahmutista: Tästä syystä Wagner jarruttelee
Uutiset | 10.3.2023 9:50
WSJ: Ukrainan liittolaiset hermostuivat – Tämä Euroopan maa itsepintaisesti kriittisten asetoimitusten esteenä
Uutiset | 1.3.2023 22:15
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Tutkimustulos kertoo: Muistisairauden riskiä voi pienentää yllättävällä tavalla
Uutiset | 5.3.2023 22:00
Tutkimus: Suosiota saanut makeutusaine lisää merkittävästi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä
Uutiset | 1.3.2023 22:00
Ukrainan sotilaat ihastuivat Challenger-tankkeihin – Yllättyivät tästä peribrittiläisestä varustelusta
Uutiset | 23.2.2023 22:00
ISW: Venäjän hiljaisuus sodan vuosipäivänä kertoo todennäköisesti tästä
Uutiset | 25.2.2023 16:35
Venäjä toisti ”äärimmäisen tuskallisen” virheen ja menetti 130 tankkia
Uutiset | 3.3.2023 22:15
Tutkimus: Maapallon tuhoksi voisi koitua supermaapallon muodostuminen
Uutiset | 10.3.2023 22:00

Uusimmat

Kesoil-kansan aatokset tunteva Juha Rehula kampanjoi täysillä – Oman pojan kommentti ratkaisi ehdokkuuden
Uutiset | 26.3.2023 8:00
Tiesitkö, ettei Concorde ollut ensimmäinen yliääninen matkustajakone? – Neuvostoliitolla oli oma tuhoon tuomittu kilpailija
Uutiset | 25.3.2023 22:15
Ensi yö on tuntia lyhyempi, kun Suomessa siirrytään kesäaikaan – alkuviikolla voi huomata muutoksia keskittymiskyvyssä ja mielialassa
Uutiset | 25.3.2023 16:43
Floridalaisrehtori näytti oppilaille varoittamatta Michelangelon Daavid-patsaan – huoltaja valitti pornosta, rehtori joutui eroamaan
Uutiset | 25.3.2023 16:20
EU ja Saksa sopimukseen uusien diesel- ja bensiiniautojen myyntikiellosta vuoteen 2035 mennessä – Saksa haluaa, että synteettisten polttoaineiden käyttö on mahdollista
Uutiset | 25.3.2023 14:15
Ben Zyskowiczin kimppuun hyökättiin Itäkeskuksessa – ”Hän uhkaili tappaa minut ja työntää metrojunan alle”
Uutiset | 25.3.2023 13:22
Ukraina kertoo vakauttaneensa rintaman Bahmutin lähellä
Uutiset | 25.3.2023 13:19
Tornado tappoi ainakin 21 Mississippissä
Uutiset | 25.3.2023 12:55
Miljardiradat on jäädytettävä, vaatii Annika Saarikko – säästetty minuutti maksaisi satoja miljoonia, keskustajohtaja muistuttaa
Uutiset | 25.3.2023 11:56
Keskusta nousee, Saarikko kannusti yleisöä Oulussa – ”Nyt painetaan ihan viimeiselle metrille asti”
Uutiset | 25.3.2023 11:54
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

”Näistä oman asian huutajistako pitää tosiaan valita maalle seuraava pääministeri”, äimistellään jo mediassakin
Pääkirjoitus | 24.3.2023 21:00
Hornet-sooloilu horjuttaa luottamusta pääministerin harkintakykyyn
Pääkirjoitus | 23.3.2023 21:00
Keskusta sai lisää virtaa vaalityöhön uusimmasta gallupista
Pääkirjoitus | 22.3.2023 21:00

Toimitus suosittelee

SDP, perussuomalaiset ja kokoomus eivät sovi yksikään toisilleen – tarkoittaako strateginen äänestäminen sittenkin keskustan äänestämistä?
Näkökulma | 24.3.2023 7:00
Keskustaministeri tyrmää Purran kulttuuripuheet – ”Näin vähän perussuomalaiset ymmärtävät suomalaisuutta”
Uutiset | 23.3.2023 16:35
Annika Saarikko luotsaa keskustan kampanjaa toiveikkaana – ”Vaalit ratkotaan loppumetreillä”
Uutiset | 18.3.2023 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kesoil-kansan aatokset tunteva Juha Rehula kampanjoi täysillä – Oman pojan kommentti ratkaisi ehdokkuuden
Uutiset | 26.3.2023 8:00
Tiesitkö, ettei Concorde ollut ensimmäinen yliääninen matkustajakone? – Neuvostoliitolla oli oma tuhoon tuomittu kilpailija
Uutiset | 25.3.2023 22:15
Ensi yö on tuntia lyhyempi, kun Suomessa siirrytään kesäaikaan – alkuviikolla voi huomata muutoksia keskittymiskyvyssä ja mielialassa
Uutiset | 25.3.2023 16:43
Venäjän viranomaiset aloittivat esitutkinnan Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjästä ja tuomareista
Uutiset | 20.3.2023 15:28
Tulihan se sieltä – maastohiihdossa astuu voimaan täyskielto, jota on puuhasteltu vuosia
Uutiset | 22.3.2023 19:22
Kärnä: Tämä on syy Helsingin vihreiden kannatuskatoon – ”Näin se nyt vaan on”
Uutiset | 22.3.2023 11:29

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Hyvä ikäihmisten hoiva on ihmisoikeus – yhteisöllisestä asumisesta ratkaisuja
Mielipide | 25.3.2023 12:39
Jokaisesta suomalaisesta yrittäjä
Mielipide | 24.3.2023 8:42
Suurvaltaideoista kohtuullisuuteen – kuunnellaan kenttää
Mielipide | 23.3.2023 8:58
Suomi on metsien suurvalta
Mielipide | 23.3.2023 8:55
Loppukiri kohti keskustan vaalivoittoa
Mielipide | 20.3.2023 11:50
Suurvaltaideoista kohtuullisuuteen – kuunnellaan kenttää
Mielipide | 23.3.2023 8:58
Suomi on metsien suurvalta
Mielipide | 23.3.2023 8:55
Vetoomus tasavallan presidentille
Mielipide | 17.3.2023 10:01

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kesoil-kansan aatokset tunteva Juha Rehula kampanjoi täysillä – Oman pojan kommentti ratkaisi ehdokkuuden
Uutiset | 26.3.2023 8:00
Keskusta nousee, Saarikko kannusti yleisöä Oulussa – ”Nyt painetaan ihan viimeiselle metrille asti”
Uutiset | 25.3.2023 11:54
Eduskunnan jättävä Jari Leppä tekee täysillä vaalityötä: ”Olen renkimies”
Uutiset | 24.3.2023 9:39
Kärnän kampanja ilkivallan kohteena Helsingissä
Uutiset | 19.3.2023 12:23
Keskustan Mattilalle tasa-arvopalkinto
Uutiset | 19.3.2023 16:00
Keskustan vaalimainoksia on rikottu järjestelmällisesti Keski-Pohjanmaalla – ”Eivät ole enää yksittäisiä kolttosia”
Uutiset | 21.3.2023 14:42
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)