Sudet herättävät pelkoa Pohjanmaalla – "Kuka ottaa eduskunnassa vastuun, kun löytyy ensimmäinen suden raatelema lapsi?"

Susitilanne

– Häirikkösusista on tullut maaseudulla valtava riski. Kuka ottaa eduskunnassa vastuun, kun löytyy ensimmäinen suden raatelema lapsi, keskustan kansanedustaja Mikko Kärnältä kysyttiin Kokkolan Ullavalla järjestetyssä susiaiheisessa yleisötilaisuudessa.

– Minä olen isoisänä vastuussa lastenlasteni turvallisuudesta. Sen takia en enää uskalla päästää heitä luontoon leikkimään kuten ennen. Enkä pidä siitä ajatuksesta, että sudet kulkevat samoilla jalansijoilla mistä lapset nousevat kouluautoon, kuten tapahtui Ullavan Alikylällä, kuvaili kyläläisten tuntoja Mauri Niemistö.

Susikeskustelua on kärjistänyt metsästäjien ja Luonnonvarakeskus Luken erilaiset käsitykset susikannan määrästä sekä osapuolten nihkeä keskinäinen kommunikointi. Siitäkin Niemistöllä oli tuore esimerkki.

– Teimme helmikuussa Kokkolan ja sen liitoskuntien sekä Kaustisen, Toholammin ja Kannuksen alueilla jälkiin perustuvan laskennan, jonka perusteella susimääräksi saatiin 11 yksilöä. Luke ei noteerannut laskentaa millään tavalla, koska Luken mukaan laskentaan ei osallistunut yhtään asiantuntijaa.

– Ennen pihoilla kävi pariskuntia mutta nyt sudet tulevat laumoina. Se tarkoittaa pentujenkin tottuneen ihmisiin. Kannanhoidollinen metsästys on ainoa tapa pitää tilanne jollakin tavalla hallinnassa. Iso kysymys kuuluu, mitä Luke aikoo tehdä ongelmasusille, Reino Herlevi painotti ja ihmetteli, miksei Luke kuuntele metsästäjiä ja muita maaseudun ihmisiä.

Jos susiongelma pahenee, Herlevi ennustaa myös hirvikannan räjähtävän käsiin.

–  Kukaan metsästäjä ei halua päästää kasvattamiaan koiria metsään koska vaarana on, että sudet tappavat ne, kuten on jo käynyt.

Toni Peltoniemi Pohjanmaan alueellisesta riistaneuvostosta pitää kannanhoidollista pyyntiä ainoana keinona edetä asiassa.

– En jaksa uskoa (Lukeen kohdistuviin) salaliittoteorioihin, vaikka kanta-arviot eivät pitäisikään paikkansa. Kannustan edelleen Tassu-arvioihin, koska muutakaan välinettä meillä ei ole tällä hetkellä olemassa, Peltoniemi totesi.

Mikko Kärnän mukaan uhkaava susi on voitava ampua pakkotilanteessa.

–  Suden pitää pysyä luonnossa ja pihasusista on päästävä eroon. Järkytyin vihreiden uudesta luonnonsuojeluohjelmasta, jossa esitetään kannanhoidollisen metsästyksen lopettamista.

Susi kuuluu poronhoitoalueella luontodirektiivin V-liitteen lajeihin, jonka ansiosta suden kontrolloitu metsästäminen on lähtökohtaisesti mahdollista, mikäli suotuisan suojelun tasosta huolehditaan.

– EU-tasolla tarvitaan aktiivisia neuvotteluita, jotta susi kyetään siirtämään koko Suomessa liitteen V-lajiksi. Kannatan Matti Vanhasen ehdotusta susiyhteistyöstä Saksan kanssa, missä esiintyy samantyyppisiä ongelmia. EU:n kohtuuttomasta sääntelystä suden osalta on päästävä eroon, Kärnä sanoi.

Ullavan tilaisuuden järjesti keskustan Keski-Pohjanmaan piiri. Kärnä jatkoi matkaansa Alahärmään, missä Kärnä käsitteli susiaihetta yleisötilaisuudessa yhdessä kansanedustaja Antti Kurvisen kanssa.

Korjattu klo 16.43 Toni Peltoniemen taustayhteisöksi Pohjanmaan alueellinen riistaneuvosto (ei siis Riistakeskus).