STM:n ohjauskirje ei ole toistaiseksi muuttanut sairaanhoitopiirien rokotuslinjauksia – "Vaikuttavuus on hyvin vähäinen"
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tämänviikkoinen ohjauskirje ei ole toistaiseksi aiheuttanut muutoksia sairaanhoitopiirien koronarokotuslinjauksiin.
STM linjasi tiistaina julkaistussa ohjauskirjeessään, että kuntien ja hyvinvointialueiden on tarjottava syystalven koronarokotteiden tehosteannos kaikille niille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puolestaan alleviivasi keskiviikkona, ettei se ole muuttamassa rokotussuosituksiaan. THL suosittelee tällä hetkellä syystalven koronatehosterokotteita 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville, sillä heillä on suurin vakavan koronataudin riski.
– Suosituksen piiriin eivät kuulu alle 65-vuotiaat terveet aikuiset: heillä vakavan taudin suoja on edelleen hyvä ja vaikean taudin riski pieni, THL totesi tiedotteessaan.
Ainakin Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sairaanhoitopiireissä pitäydytään THL:n rokotussuosituksissa.
Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan sairaanhoitopiirissä linjattiin torstaina, että toistaiseksi tilannetta tarkkaillaan eikä linjauksia muuteta.
– Vaikka potilasmäärät ovat tietysti aika korkealla ja henkilökuntaakin sairastaa, ei nyt ainakaan tässä ja nyt lähdetä mihinkään rokotuskierroksille eikä niitä suosittelemaan. Täytyy tietysti herkällä korvalla seurata tilannetta, Mäkijärvi kertoo STT:lle.
Sama tilanne on Keski-Suomessa.
– Toistaiseksi toimimme THL:n ohjeiden mukaisesti, eli emme aloita järjestelemään terveiden työikäisten neljänsiä rokotuksia, ainakaan nyt välittömästi, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Jyrki Jalkanen.
– Katsomme aika lailla THL:n suosituksen mukaisesti, että se vaikuttavuus on hyvin vähäinen, ja olemme sitä mieltä, että meillä on terveydenhuoltohenkilöstöllä tällä hetkellä tärkeämpää tekemistä, Jalkanen perustelee linjausta.
Jalkasen mukaan tilannetta seurataan ja katsotaan, osoittautuuko tarpeelliseksi muuttaa suositusta.
Muissa Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) erityisvastuualueen sairaanhoitopiireissä eli Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa, Itä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa on Jalkasen mukaan ”alustavasti samantyyppinen” linjaus kuin Keski-Suomessa.
– Tavoite on, että saataisiin yhteinen toimintaohje koko alueelle.
Muista Kysin erva-alueen sairaanhoitopiireistä kerrotaan STT:lle, että ne pitävät rokotussuosituksia koskevat kokouksensa ensi viikolla.
Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymässä rokotuslinjauksista päätetään aikaisintaan maanantaina, viestinnästä kerrotaan.
Myös Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä kokoustetaan asiasta ensi viikolla.
Päijät-Soten terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen sanoo, että ohjauskirjeessä on monia selvitettäviä asioita, joista on myös pyydetty lausuntoa aluehallintovirastosta (avi).
Yleisimmin käytetyn koronarokotteen eli Pfizerin ja Biontechin rokotteen valmisteyhteenvedossa esimerkiksi sanotaan, että sitä pitäisi käyttää viranomaissuositusten mukaisesti.
– Oliko tämä ohjauskirje nyt semmoinen viranomaissuositus? Toisaalta usea piiri on jo ilmoittanut selkeästi jatkavansa THL:n linjoilla, Nieminen pohtii.
– Tunnistamme, että THL:n argumentaatio asian lääketieteellisestä puolesta on ihan paikallaan. Nyt tässä on muitakin näkökohtia kuin pelkästään se lääketiede, ja avoimessa demokratiassa saa ja pitääkin olla muitakin näkökohtia.
Kymenlaaksossakin kaivataan vielä lisätietoja muun muassa siitä, miten rokotteiden jakelu hoidettaisiin, jos yksittäiset lääkärit määräävät rokotuksia.
– Meillä on kohtalaisen paljon sairaalapotilaita ollut viime viikkoina, mutta on erittäin harvinaista, että sairaalahoitoon koronan takia joutuisi joku, joka ei terveydentilansa tai ikänsä puolesta olisi jo rokotteiden piirissä. Me emme ole tätä laajentamassa, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ei ole toistaiseksi reagoitu mitenkään STM:n kirjeeseen.
Johtajaylilääkäri Raimo Jokisalo muistuttaa, että päätökset ovat kuntien vastuulla, mutta asiasta on tarkoitus pitää ensi viikolla neuvonpitoa kuntien kanssa, jotta maakunnassa olisi yhteinen linja.
– Tämä oli vähän hämärä veto ministeriöltä tämä linjaus asiantuntijanäkemystä vastaan, Jokisalo toteaa.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ei johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan halua asettua tilanteessa osapuoleksi. Pietilä sanoo kuntien voivan tehdä omat linjauksensa.
– Yksittäiselle potilaalle voidaan antaa lääkärin yksilöllisen arvion perusteella rokote kuten STM:n ohjauskirje linjaa, mutta emme näe tarpeelliseksi asiaan sen suuremmin muutoin kantaa ottaa, Pietilä sanoo.
Lapin sairaanhoitopiirissä on jo lokakuun lopulla suositeltu neljänsiä koronarokotuksia sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstölle. Nämä rokotukset ovat olleet käynnissä kolmisen viikkoa, kertoo sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas.
Ohjauskirjeen jälkeen ei ole vielä tehty linjausta neljänsien rokotusten mahdollisesta laajentamisesta myös terveelle aikuisväestölle.
– Näemme erityisen tärkeänä sosiaali- ja terveydenhuollon neljännet rokotteet. Katsomme, että se on prioriteetti, Broas sanoo.
Broaksen tiedossa ei ole, milloin ohjauskirjeen tiimoilta ollaan tekemässä Lapissa päätöksiä.
– Meillä ei ole vielä tarkempaa analyysiä tehty. Olemme käyneet läpi tätä materiaalia ja myös eurooppalaisia käytäntöjä.
Myöskään Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole tehty päätöksiä STM:n ohjauskirjeen tiimoilta, Broas kertoo.