SpaceX:n Starship-avaruusraketti räjähti koelennon aikana – "Ikään kuin koelento ei olisi ollut tarpeeksi jännittävä"
Avaruusyhtiö SpaceX:n kehittämä maailman suurin avaruusraketti Starship on räjähtänyt koelennon aikana.
Miehittämätöntä koelentoa lykättiin maanantaina teknisen vian vuoksi. Tänään raketti saatiin ilmaan, mutta se räjähti hetkeä myöhemmin, kun Starshipin odotettiin irtautuvan Super Heavy booster -kantoraketistaan.
Irtautumisen oli määrä tapahtua noin kolme minuuttia laukaisun jälkeen. Räjähdys tapahtui noin neljä minuuttia laukaisusta.
Business Insiderin mukaan SpaceX:n omistaja, miljardööri Elon Musk oli aiemmin ennustanut, että on olemassa ehkä 50 prosentin mahdollisuus, että raketti pääsisi kiertoradalle saakka.
– En sano, että se pääsee kiertoradalle, mutta takaan jännitystä, Musk sanoi maaliskuisessa haastattelussa ja alleviivasi vielä, ettei koelaukaisu tule olemaan tylsä.
Yhtiö kuvaili jännitysnäytelmää Twitterissä pian Starshipin tällä erää lyhykäiseksi jääneen matkan jälkeen.
– Ikään kuin koelento ei olisi ollut tarpeeksi jännittävä Starship koki nopean suunnittelemattoman purkautumisen, yhtiö tviittasi räjähdykseen viitaten.
Raketti laukaistiin Suomen aikaa torstaina iltapäiväneljän jälkeen Texasin Boca Chicasta.
Koelennon dramaattisesta päätöksestä huolimatta SpaceX antoi ymmärtää lennon olleen silti onnistunut.
Yhtiö kertoo jatkavansa datan tarkastelua ja tekevänsä töitä seuraavan koelennon eteen. Yhtiö painotti tällaisten koelentojen menestyksen pohjautuvan siihen, mitä menneistä opitaan.
– Tämän päivän koe auttaa meitä parantamaan Starshipin luotettavuutta, yhtiö kirjoitti ja onnitteli koko SpaceX-tiimiä koelennosta.
Elon Musk onnitteli niin ikään SpaceX:n henkilöstöä ja painotti tuoreesta koelennosta opitun paljon. Samalla hän kirjoitti, että seuraava koelento järjestetään muutaman kuukauden päästä.
Osa raketin aiemmista versioista on niin ikään räjähtänyt.
Starshipin on määrä toimia Nasan seuraavien kuulentojen laskeutumismoduulina, ja jonain päivänä sen toivotaan vievän rahtia ja miehistöä Marsiin asti.