SK: Venäjällä hallinnon hyväksymiä vankilakiduttajia

Ulkomaat

Venäläinen Gulagu.net-sivusto julkaisi lokakuun 7. päivänä järjestölle vuodettuja videoita raaoista kidutuksista sekä raiskauksista, kertoo Suomen Kuvalehti (SK).

Saratovin alueella sijainneessa vankilassa tehdyistä kidutuksista nousi Venäjällä kohu. Viranomaiset aloittivat heti epäiltyjen tapahtumien tutkinnat.

Joitakin vankilaviranomaisia on jo erotettu. Syytteitä on kuitenkin nostettu ainoastaan alemman tason viranomaisia vastaan, vaikka väärinkäytöksistä on ilmeisesti tiennyt suuri joukko viranomaisia, SK kertoo, ja jatkaa, että turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijöihin ei ole koskettu, vaikka viraston väitetään liittyvän kidutukseen.

– Vankilakidutuksilla ja -raiskauksilla on ollut Venäjän presidentin alaisuudessa toimivan FSB:n hyväksyntä, sanoo Gulagu.net -sivuston perustaja Vladimir Osetškin.

Osetškinin mukaan FSB ja Venäjän vankeinhoitolaitos FSIN tekevät tärkeimmät kidutustoimintaan liittyvät päätökset Moskovan tasolla. FSB on Venäjän ”voimavirastojen” epävirallisessa hierarkiassa reilusti FSIN:n yläpuolella, lehti kirjoittaa.

Venäläisillä vankiloilla on paha maine. Tämä kuitenkin hyödyttää SK:n mukaan Venäjän viranomaisia, sillä se suitsii kansalaisten intoa osallistua esimerkiksi hallinnon vastaiseen mielenosoittamiseen.

Osetškin katsoo, että valtiojohdon reaktio tapahtuneeseen paljastaa väärinkäytöksistä vastuussa olevien organisaatioiden todellisen luonteen.

– On selvää, että kyse on laajasta ja vuosia jatkuneesta järjestelmällisestä väkivallasta ja väärinkäytöksistä. Nyt vallanpitäjät yrittävät esittää, että he muka tekevät ongelmalle jotain.

Osetškinin mukaan FSB ja FSIN ovat järjestäneet ”kiduttajavankien” kuljetuksia eri puolilta Venäjää vankiloihin, joissa on haluttu kohdistaa vankeihin järjestelmällistä väkivaltaa. Näin on myös Saratovissa, hän katsoo vuodetun materiaalin osoittavan.