Sipilä: –Suomen mallia tarvitaan–

Sipilä vaatii työmarkkinajärjestöjä pitämään sovitusta kiinni
Työmarkkinajärjestöt

Suomen malli tarvitaan.

Tämä on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) viesti maan hallitukselta työmarkkinajärjestöille, kun osapuolet keskiviikkona tapaavat.

Hän muistuttaa, että Suomen mallista sovittiin kilpailukykysopimuksessa.

– Sovitusta pidetään kiinni. Sitä vaatimusta esitetään maan hallitukselle ihan oikeutetusti, ja esitän sen saman vaatimuksen myös muille, Sipilä sanoi eduskunnassa.

Hallitus käy järjestöjen kanssa kokouksessa läpi tulehtunutta työmarkkinatilannetta, joka syntyi kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK viime viikolla ilmoitti luopuvansa keskusjärjestösopimuksista.

– Lähinnä haluan kuulla osapuolia, että mistä tässä on kysymys. Muutos on ollut tiedossa, joten olen yllättynyt keskustelusta. Haluan tietää, onko esille tullut jotakin uutta, jota ei viime vuonna vielä tiedetty.

Sipilä sanoo ymmärtävänsä sellaisten alojen huolen, joilla asiat on sovittu pelkästään keskusjärjestöjen välillä ja ne puuttuvat alakohtaisista sopimuksista.

– Silloin huoli on oikeutettu, mutta minulle on kerrottu, että keskusjärjestöjen sopimat asiat ovat liittokohtaisissa sopimuksissa. Jos näin ei ole, niin varmaan tästäkin sitten keskiviikkona kuulen.

Suomen mallilla on osansa siinä, että kilpailukykysopimuksen veroja alentavat vaikutukset toteutuvat. Sipilä ei kuitenkaan usko, että tämän takia joudutaan pohtimaan uudelleen verojen korottamista.

– No ei varmaan sitä, hän sanoi.