Sipilä maakaupoista: Ei pidä olla sinisilmäinen

Maakaupat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan suomalaisten ei pidä olla sinisilmäisiä maakauppoihin liittyvissä turvallisuusuhkissa.

Sipilä sanoo, että suojelupoliisi ei ole erikseen maininnut mitään valtiota maakauppoja käsitelleessä arviossaan.

Arvio maakaupoista oli osa laajempaa lausuntoa, jonka supo antoi eduskunnan hallintovaliokunnalle.

Asiakirjasta uutisoineen Iltalehden mukaan lausunnon asiayhteys viittaa venäläisten maakauppoihin.

– On muitakin toimijoita (kuin Venäjä). Ja kyllä näihin maakauppoihin voi liittyä myös terrorismin uhkaa, jota ei pidä poissulkea, kun näistä kysymyksistä puhutaan, sanoi Sipilä tiistaina Pohjoismaiden neuvoston kokouksen yhteydessä Kööpenhaminassa.

Pääministeri kertoi, että hänen tiedossaan ei ole terrorismiin kytkeytyviä maakauppoja.

Selvitettävänä on, pitäisikö maakaupoissa sallia etuosto- eli lunastusoikeus esimerkiksi maanpuolustuksen kannalta kriittisillä alueilla.

Toisaalta myös nykyisestä lainsäädännöstä löytyy Sipilän mielestä välineitä maakauppakysymykseen.

– Jos rakennetaan esimerkiksi rakentamissäännön vastaisesti jotakin muuta kuin mitä alueelle saa rakentaa, niin siihenhän nykylainsäädäntökin antaa mahdollisuuden puuttua, sanoi Sipilä.

Maakauppojen lisäksi supo on nostanut esiin muun muassa kaksoiskansalaisuuden merkityksen turvallisuudelle.

Supon lausunnossa hallintovaliokunnalle arvioidaan, että kansalaisuuskysymys on merkityksellinen tiedustelun torjumisen näkökulmasta.

– Esimerkiksi kaikki Venäjän kansalaiset ovat kaksoiskansalaisuudesta riippumatta Venäjän lakien mukaan velvoitettuja auttamaan Venäjän turvallisuusviranomaisia, toteaa supo lausunnossaan.

Pääministeri ei tiistaina ottanut kantaa siihen, antavatko turvallisuusnäkökohdat aihetta kaksoiskansalaisuuden ehtojen tiukentamiseen.

– Tämä asia on ollut kolmisen kuukautta selvityksessä. Katsotaan sen perusteella, onko aihetta muuttaa nykylainsäädäntöä, sanoi Sipilä suomalaistoimittajille Tanskassa.