Sipilä korosti Ylellä biokaasun ja hiilensidonnan merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa – "Kyllä meillä keinoja löytyy"

Budjettiriihi

Kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan voidaan etsiä monenlaisia käytännön ratkaisuja ilman, että niiden tarvitsee kurittaa liikaa ihmisten kukkaroa.

Sipilä kommentoi hallituksen budjettiriihen ilmastoneuvotteluja Ylen A-studiossa tiistai-iltana. Keskustelemassa aiheesta oli myös vihreiden kansanedustaja Emma Kari.

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajana hiljattain aloittanut Sipilä korosti etenkin biokaasujen ja hiilensidonnan merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Keskiviikkona iltapäivällä keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi, että Sipilä ryhtyy vetämään keskustan osalta budjettiriihen ilmastoneuvotteluja, kunnes hallituksen johtoviisikko kutsutaan taas koolle.

Liikenteen osalta Sipilä sanoi Ylellä, että hyvin monilla suomalaisilla ei ole tällä hetkellä varaa ostaa uusia sähköautoja, joiden päästöt ovat fossiilisella polttoaineella toimivia autoja pienemmät. Sähköautot eivät myöskään välttämättä toimi kaikkialla Suomessa, jossa välimatkat ovat pitkiä ja latauspaikkoja on toistaiseksi vähän.

Hän kuitenkin korosti, että bensa-autoja voidaan muuttaa melko pienin kustannuksin kaasuautoiksi, jotka niin ikään ovat fossiilisella polttoaineella toimivia autoja vähäpäästöisempiä.

Biokaasulla toimivia autoja hän piti edelleen ajankohtaisina ratkaisuina, vaikka viime aikoina on paljon puhuttu niiden häviämisestä sähköautomarkkinoille.

– Minusta tarvitaan vaihtoehtoja. Suomessa sähköauto ei ole joka paikassa se lopullinen ratkaisu. Meillä on vanha autokanta, meidän pitäisi miettiä sellaisia ratkaisuja, jotka sopivat vanhoihin autoihin. Biokaasu on yksi, sekoitevelvoite on toinen mahdollisuus, työkoneisiinkin sopii biokaasu hyvin.

Sipilä ei myöskään lämmennyt polttoaineiden hinnan korotuksille tai kansalliselle päästökaupalle. Hän nosti myös esiin vedyn mahdollisuudet polttoaineiden tuotannossa.

– Esimerkiksi tuulivoimaa voidaan hyödyntää hukka-aikoina niin, että hajotetaan vettä vedyksi ja hapeksi. Se on erinomainen polttoaine polttomoottoreihin.

MaataloudEN osalta Sipilä korosti erityisesti hiilensidonnan merkitystä. Se on hänen mukaansa meinannut unohtua ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvästä keskustelusta.

Hän nosti esiin keskustan puheenjohtajan Saarikonkin aiemmin mainitsemat hiilipörssit.

– Meidän pitäisi edistää hiilipörssejä eli kauppaa, jossa pystytään maksamaan viljelijälle, joka viljelytottumuksia muuttamalla saa peltonsa sitomaan hiiltä, Sipilä pohti.

Hänen mukaansa hiilensidonta olisi ratkaisu myös esimerkiksi turvepeltoihin. Sipilän mukaan myös metsien hiilensidontaan voidaan löytää yksinkertaisia ratkaisuja.

– Jos me pystyttäisiin kaikki meidän biopoltossa syntyvä tuhka levittämään suomalaisiin metsiin, niin satatuhatta hehtaaria pystyttäisiin lannoittamaan joka ikinen vuosi. Tällä pystyttäisiin useita miljoonia tonneja lisäämään hiilinielua metsissä. Kyllä meillä keinoja löytyy.