Silminnäkijä konserttisalissa: Verilöyly kesti noin 10 minuuttia

Terrori-iskut

Pariisilaisen konserttisalin eilisiltainen verenvuodatus kesti kymmenkunta minuuttia, kertoo yksi hengissä selvinnyt.

– Kymmenen minuuttia, kymmenen kauhistuttavaa minuuttia, jolloin kaikki makasivat lattialla päätään suojaten, ranskalaistoimittaja Julien Pearce kertoi uutiskanava CNN:lle.

Pearce kertoo hyökkääjien olleen hyvin rauhallisia ja päättäväisiä. He latasivat aseensa kolmeen tai neljään kertaan.

– Ihmiset yrittivät paeta, kulkea lattialla olevien päällä ja löytää uloskäynnit. Löysin uloskäynnin, kun terroristit latasivat aseitaan. Kiipesin näyttämölle ja löysimme uloskäynnin.

Pearce kertoo ottaneensa mukaansa teini-ikäisen tytön, josta valui runsaasti verta. Pearce kantoi hänet taksiin ja pyysi kuljettajaa viemään hänet sairaalaan.

Pearce kertoo nähneensä yhden ampujan kasvot. Hän oli noin 20–25-vuotias.

Bataclan-konserttisali oli iskun aikaan täynnä. Siellä oli noin 1 500 ihmistä, jotka halusivat kuulla amerikkalaisen Eagles of Death Metal -yhtyeen konsertin.

Konserttisalin vessassa hyökkääjiä piilotellut Pierre Janaszak, 35, kertoo heidän syyttäneen Ranskan presidenttiä Francois Hollandea Syyrian asioihin puuttumisesta.

– Kuulin selvästi heidän sanovan (panttivangeille): Tämä on Hollanden vika, tämä on teidän presidenttinne vika, hänen ei olisi pitänyt mennä sekaantumaan Syyrian tilanteeseen. He puhuivat myös Irakista.

Janaszak oli salin parvekkeella ampumisen alkaessa. Aluksi hän ja hänen ystävänsä luulivat, että kyse on jostakin esitykseen kuuluvasta, mutta sitten seurue ymmärsi nopeasti asioiden oikean laidan.

– He eivät lakanneet ampumasta. Verta oli kaikkialla, ruumiita kaikkialla. Kuulimme kirkumista. Kaikki yrittivät paeta.

Janaszak piiloutui ystävineen vessan koppiin, missä he odottivat pari tuntia kunnes poliisi rynnäköi rakennukseen.

Konserttisalin verilöyly oli Pariisin eilisistä terroriteoista tuhoisin. Siinä kuoli uutiskanava CNN:n mukaan jopa yli sata ihmistä. Kolme konserttiin hyökänneistä räjäytti itsensä ja yksi sai surmansa poliisin luodista.

Le Monde -lehden kuvaaja onnistui tallentamaan kännykkävideolle ihmisten kaoottisen paon Bataclan-teatterin takaovesta Pariisissa.

Kuvissa ihmiset juoksevat, nilkuttavat ja raahaavat haavoittuneita tai kuolleita pitkin katua. Taustalla kuuluu koko ajan laukauksia.

– Mitä siellä oikein tapahtuu? videota kuvaava toimittaja huutaa toisesta kerroksesta.

Toimittaja kertoo päättäneensä lopulta mennä alas kadulle auttamaan ihmisiä. Pian ulos astuttuaan hän kuitenkin saa luodin vasempaan käteensä. Toimittaja arvelee ampujan olleen teatterin ikkunassa ja ampuneen häntä sieltä.

Toimittaja ja muut pakenevat sisälle, missä he muun muassa auttoivat sääreen haavoittunutta miestä.

– Hän oli amerikkalainen. Hän oksensi ja paleli, arvelimme hänen kuolevan, toimittaja kertoo.

Pelastushenkilökunta ei päässyt aluksi apuun, joten toimittaja soitti lääkäriystävälleen, joka neuvoi puhelimessa, miten tehdä tilapäiden kiristysside.

Toimittaja pääsi lopulta sairaalaan, missä hänet leikattiin.