Siivousalan yritykset varoittavat hallituksen leikkauksesta – näkyy pimeänä työnä ja työpaikkojen menetyksenä
Jos kotitalousvähennys poistuisi käytöstä, 45 prosenttia suomalaisista olisi valmis ostamaan palveluita pimeästi käteisellä, Siivousyritys Koti Puhtaaksi Oy:n teettämä kysely.
Yrityksen toimitusjohtajan Reetta Alastalon mukaan hallituksen esittämä heikennys kotitalousvähennykseen voi pahimmillaan lisätä harmaata taloutta sekä ajaa siivousalan työntekijöitä vaikeuksiin.
Noin joka kolmas kyselyyn vastannut kertoo hyödyntäneensä kotitalousvähennystä vuoden 2024 aikana. Vastaajista 45 prosenttia kertoo, että kotitalousvähennys on vaikuttanut päätökseen hankkia palveluita.
– Kyselyn tulokset vahvistavat, että kotitalousvähennyksellä on todella merkittävä vaikutus vastuullisten palveluiden ostamiseen. Olen huolissani siitä, kuinka kotitalousvähennyksestä leikkaaminen vaikuttaa siivousalan työllisyyteen, Alastalo sanoo tiedotteessa.
Petteri Orpon (kok.) on leikkaamassa kotitalousvähennystä ensi vuoden alusta lähtien.
Kotitalous-, hoiva-, ja hoitotyöstä myönnettävä korotettu kotitalousvähennys poistuu.
Vuoden 2022 alusta lähtien esimerkiksi yritykseltä tilatusta siivouksesta tai lastenhoidosta on voinut vähentää verotuksessa jopa 60 prosenttia, mutta jatkossa näistä töistä saa vain 35 prosentin vähennyksen.
Ne tippuvat siis samalle tasolle kuin esimerkiksi remontit, joiden korvausprosentti leikataan 40 prosentista 35 prosenttiin.
Samalla kotitalousvähennyksen omavastuuosuutta ehdotetaan korotettavaksi 100 eurosta 150 euroon.
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä lasketaan 2250 eurosta 1600 euroon. Suoraan palkatun työntekijän palkasta voi nyt vähentää verotuksessa 15 prosenttia, tämä tippuu jatkossa 13 prosenttiin.
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laskee 3500 eurosta 1 600 euroon vuodessa ja kokonaiskorvausosuus 60 prosentista 35 prosenttiin. Omavastuuta ehdotetaan korotettavaksi 100 eurosta 150 euroon.
Kotitalousvähennyksellä on merkittävä vaikutus paitsi palveluiden ostamiseen, myös työntekijöiden hyvinvointiin, siivousalan yrityksistä kerrotaan.
– Varoittava esimerkki löytyy Norjasta, jossa kotitalousvähennystä ei ole lainkaan käytössä, Freska Groupin toimitusjohtaja Sebastian Heinrichs toteaa tiedotteessa.
– Siellä yhdeksän kymmenestä siivouksesta ostetaan pimeästi, jolloin siivoojien työoloista, hyvinvoinnista ja ihmisoikeuksista ei pystytä huolehtimaan. Norja myös menettää tällä suuren määrän verotuloja, hän jatkaa.
Reetta Alastalon mukaan leikkaukset tulevat näkymään myös alan työllisyydessä.
– Tällä hetkellä siivousala työllistää monia yhteiskunnallisesti heikossa asemassa olevia ihmisiä, joilla on vaikeuksia työllistyä muille aloille. Jos palveluita ostetaan vähemmän, ovat myös lukuisat työpaikat vaarassa. Kotitalousvähennyksestä leikkaamisen vaikutukset ovat alallemme tuhoisat.
Koti Puhtaaksi Oy toteutti kyselyn verkossa 26.8.–6.9.2024 ja siihen vastasi yli 1000 henkilöä.