Siika-aho puoluetta ravistelevasta keskustaraportista: Tilinpäätös ja tilikauden avaus tulevaisuuteen
Keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sanoo katsovansa Juha Kuisman Keskusta 2010 -työryhmän raporttia puolueen tilasta ja toimintaympäristöstä kahdesta näkökulmasta.
Siika-ahon mukaan kyseessä on ensinnäkin tilinpäätös kaikesta siitä, mikä keskustaliikkeessä on mietityttänyt vuosien mittaan.
– Menneisyydessä ei tapahdu enää mitään, ja sen työryhmä on myös ymmärtänyt. Ja toinen puolikas, mikä katsoo tulevaisuuteen, merkitsee kaikkein eniten. Se sisältää lähestulkoon 40 poliittista, järjestöllistä ja aatteellista esitystä. Ja kun minä sitä luen, näen sen oikeastaan tilikauden avauksena tulevaisuuteen, Siika-aho summaa.
Tuore puoluesihteeri sanoo pitävänsä rohkeudesta, jolla työryhmä on uskaltanut katsoa asioita pitkälläkin aikakaarteella, sekä viisaudesta jättää puolueväen ja puoluejohdon tehtäväksi määritellä keinot ja menetelmät, joilla heidän ajatuksiaan voisi viedä eteenpäin.
– Ja minun mielestäni he ovat tunnistaneet aivan oikein sen, että menestyäkseen keskustaliikkeen täytyy olla aattellisesti, poliittisesti ja järjestöllisesti sinut itsensä kanssa, mutta samalla tunnistaen myös ympäröivän yhteiskunnan ja maailman tämänhetkisen todellisuuden, jonka oloissa keskustaliikkeen täytyy kyetä toimimaan.
Siika-ahon mukaan raportista löytyy ”syötteitä”, joita voidaan panna saman tien eteenpäin valmistauduttaessa edessä oleviin vaaleihin ja puolueen kehittämiseen. Hän uskoo, että muutoshalukkuutta löytyy runsaasti.
– Olen havainnut sekä puoluesihteeriksi pyrkivänä ja kun olen ollut tässä tehtävässä kuukauden, että ihmisten kehittämisen halu purkautuu hyvinkin konkreettisiin seikkoihin, mitä halutaan muutettavaksi. Jotakin ärsyttää se, että jäsenmaksulappu tulee paperisena eikä sähköisenä, ja jotakin ärsyttää se, että ei välttämättä saa puoluekokoukseen edustusta tai jotakin ärsyttää se, miksi minun kotikylässäni ei ole enää keskustan paikallisyhdistystä.
Siika-aho sanoo, ettei ole vielä törmännyt kovin moneen keskustalaiseen, joka olisi ollut tyytyväinen tilanteeseen ja katsonut, ettei tarvitse tehdä mitään.
Kuisman työryhmässä havainnoitiin keskustan jääneen some-maailmassa muiden puolueiden jalkoihin, mikä politiikkaa seuraaville ei ole mikään yllätys.
– Jos puhutaan nykyisistä sosiaalisen median kanavista, joita suuri osa ihmisistä seuraa, pitää olla nöyrä. Kyllä, keskusta on jäljessä monella tunnusluvulla, mutta samaan aikaan on myös se ulkopuolinen maailma, joka ei ole sidoksissa sosiaaliseen mediaan, Siika-aho muistuttaa.
Puoluesihteerin mukaan maailmassa, jota ei mitata Facebook-peukutuksilla, keskusta tulee olemaan myös jatkossa vahvoilla.
– Kyllä minä väitän, että monelle keskustahenkiselle ihmiselle, joka esimerkiksi äänestää keskustaa, ei välttämättä X tai Instagram ole se kanava, jonka kautta he haluavat kuulla tai tulla kuulluksi, vaan heille se saattaa olla esimerkiksi vapaaehtoinen toiminta paikallisessa kansalaisjärjestössä tai suora osallistuminen paikalliseen tai muuhun poliittiseen toimintaan.
Siika-ahon mielestä viestintää ei pidä tuijottaa viestinnän itsensä vuoksi.
– Meidän täytyy kysyä, mitä keskustaliike voisi tehdä paremmin, jotta me olisimme pohjoismaisen, demokraattisen kansalaisyhteiskunnan yksi vaikuttamisen väylä niillekin ihmisille, jotka eivät välttämättä sosiaalisen median kautta saa ääntään riittävästi kuuluviin, Siika-aho muistuttaa.
Siika-aho sanoo ottaneensa Kuisman ryhmän paperista jo asioita keskustan ensi vuoden toimintasuunnitelmaan, joka hyväksytään puoluevaltuustossa marraskuun lopulla. Raporttia tullaan myös säännöllisin väliajoin palauttamaan mieliin.
– Alleviivaan sitä, että Kuisman raportti on yksi niistä lukuisista huomioista, mitä keskustaliikettä koskien on viimeisten vaalien jälkeen ja sitä ennenkin tehty, Siika-aho summaa.