SDP:n ryhmänjohtaja Lindtman: Ministeri Lindénin tehtävä on tuoda esiin potilasturvallisuutta, mutta hallitus katsoo kokonaisuutta – "Suomessa on ennenkin pystytty työtaistelu hoitamaan"
Hoitajien lakko aiheuttaa vaikean tilanteen pääministeripuolue SDP:lle.
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) katsoo olevansa velvollinen antamaan lakiesityksen potilasturvallisuuslaista, koska potilasturvallisuus on vaarantunut ja muuttumassa eräin osin kriittiseksi.
Hallituksen on määrä puida keskiviikon istunnossaan sitä, eteneekö hoitajat töihin velvoittava laki eduskuntaan. Lindénin mukaan hallituspuolueiden kannat ovat vielä auki.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vakuuttaa, että SDP:n kanta potilasturvallisuuslaista on ennallaan huolimatta siitä, että puolueen ministeri puoltaa lain edistämistä.
– Suhtaudumme kriittisesti, Lindtman sanoo Suomenmaalle.
– Sopu on aina parempi kuin lailla pakottaminen.
Lindtman katsoo, että Lindén tuo lakiesityksen hallituksen neuvoteltavaksi, koska hänen tehtävänsä on tuoda tietoon ne riskit, jotka potilasturvallisuuteen liittyvät.
– Hän on tehtävässään velvoitettu toimimaan tietysti sen tiedon pohjalta, minkä hän saa sairaanhoitopiireiltä aluehallintovirastojen ja Valviran kautta.
– Lindénin tehtävä ministerinä on katsoa erityisesti tätä puolta, ja tietysti meidän muiden – mukaan lukien valtioneuvoston – tarve on katsoa kokonaisuutta, johon kuuluu myös näiden arvojen sovittaminen yhteen työtaisteluoikeuden kanssa.
Lindtman kysyy, pienentäisikö laki tosiasiassa potilasturvallisuuteen liittyviä terveysriskejä vai voisiko se jossain tilanteessa toimia tarkoitustaan vastaan.
– Toimisiko se toivotulla tavalla, että lailla saataisiin hoitajat töihin siellä missä nyt näkemyseroa on? Tähän on asetettu isoja kysymysmerkkejä.
Suomessa ennenkin on pystytty työtaistelu hoitamaan ja pidän tärkeänä, että niin tapahtuu nytkin.
Antti Lindtman
Lindtmanin mukaan kestävin tapa tilanteen ratkaisemiseen olisi yhä se, että osapuolet pääsisivät sopuun riittävästä suojelutyön tarpeesta eli työstä, jonka tekeminen työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.
Lindtman sanoo, että suojelutyön tarvetta tulisi käydä puolueettomasti läpi sellaisen tahon avulla, johon molemmat osapuolet luottavat.
– Odottaisin, että tähän esitykseen nyt tartuttaisiin, koska työtaisteluoikeus on tärkeä oikeus, jonka on oltava myös hoitajilla. Samalla yhtä selvää on se, että se on aina pystytty sovittamaan yhteen sen kanssa, että kenenkään suomalaisen henki tai terveys ei vaarannu.
– Suomessa on ennenkin pystytty työtaistelu hoitamaan ja pidän tärkeänä, että niin tapahtuu nytkin, Lindtman toteaa.
Lindén totesi jo viime viikolla, että hän ei lämpene Lindtmanin esitykselle. Lindénin mukaan asiaa selvitetään parhaillaan ainakin kymmenen lääkärin voimin sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa Valvirassa, aluehallintovirastoissa sekä sosiaali- ja terveysministeriössä, eikä erillisellä selvityshenkilöllä olisi mahdollisuutta saada enempää irti aiheesta.
Hoitajaliitot Tehy ja Super vastustavat kiivaasti ”pakkotyölakia”, jolla niiden mielestä halutaan murtaa hoitajien laillinen työtaistelu.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla vastenmielisyytensä lain säätämistä kohtaan. Hänen mukaansa hallitus ei missään nimessä halua rajoittaa työntekijöiden lakko-oikeutta, mutta samaan aikaan se on vastuussa hoidon tarjoamisesta sitä tarvitseville suomalaisille.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) ilmoitti sunnuntaina sote-ministerityöryhmän jälkeen, ettei vasemmistoliitto kannata lakia. Vihreiden sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela kertoo myös suhtautuvansa potilasturvallisuuslakiin hyvin kriittisesti.