SDP:n Marin Ylen vaaliennusteesta: Jos luvut toteutuvat tällaisina, ovat ne tietysti pettymys

Kuntavaalit

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin luonnehtii puolueen kuntavaalitulosta pettymykseksi, mikäli se vastaa Ylen ennustetta. Ennuste povaa SDP:lle 17,6 prosentin kannatusta, mikä on vajaat kaksi prosenttiyksikköä heikompi kuin edellisten kuntavaalien tulos.

–  On selvää, että kun kannatus vähenee, niin ei siihen puheenjohtaja ikinä voi tyytyväinen olla. Varmasti tulemme hyvin tarkasti analysoimaan vaalituloksen, Marin sanoi.

Marin uskoi, että hallitusvastuu ja vaikeat, ihmisten arkeen vaikuttavat päätökset korona-aikana ovat saattaneet vaikuttaa SDP:n tulokseen.

Marin ei osannut arvioida, kuinka paljon esimerkiksi hänen ja valtioneuvoston kanslian ympärillä vellonut aamiaiskohu vaikutti tulokseen. Marin myös väläytti Ylen kuntavaalitentissä ennen vaaleja ajatusta kuntaveron progressiosta. Hän ei kuitenkaan uskonut, että keskustelu heijastui tulokseen.

–  En usko, että mikään yksittäinen teema erityisesti on korostunut. Toivon mukaan ihmiset ovat ajatelleet kunnan tehtäviä ja palveluita äänestäessään, Marin sanoi aiemmassa haastattelussa tulosillan aikana.

Marin ilmaisi myös olevansa surullinen alhaisesta äänestysprosentista. Äänestämässä kävi 55,1 prosenttia äänioikeutetuista, kun viime kuntavaaleissa vuonna 2017 äänestysprosentti oli 58,9.

–  Olisin toivonut, että olisimme päässeet yli 60 prosentin äänestysaktiivisuuden, Marin sanoi.

SDP on kuitenkin jatkamassa edellisten kuntavaalien tapaan toiseksi suurimpana kuntapuolueena. Suurimpana puolueena jatkaa Ylen ennusteen mukaan kokoomus 21,5 prosentin kannatuksella.