SDP:n Mäkynen lyttää Orpon työllisyyspuheet: levy jäänyt päälle, ote taloudesta ja työllisyydestä irronnut

Työllisyys

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen pitää kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon esiintymistä Ylen Ykkösaamussa osoituksena kokoomuksen heikoista eväistä talouden kasvun ja työllisyyden tukemiseksi.

Mäkysen mukaan toimittajan viiteen kysymykseen löytyi yhteensä yksi konkreettinen keino, jolla Orpo taloutta ja työllisyyttä hoitaisi – työttömiltä leikkaaminen ansiosidonnaisen porrastamisen myötä.

Mäkynen huomauttaa, että Orpo väitti haastattelussa ansiosidonnaisen erityisesti porrastamisella olevan ”kiistaton” näyttö työllisyyden tukemisesta.

– Näyttö työllisyydestä on nimenomaan ristiriitaista, mistä syystä kesällä raporttinsa työministerille jättänyt tutkijaryhmä pudotti ansiosidonnaisen porrastamisen suositustensa ulkopuolelle.

Mäkysen mukaan Orpon levy on jäänyt päälle. Ykkösaamun esiintymisen perusteella kokoomusjohtaja ei tunnu seuraavan hallituksen tai edes eduskunnan päätöksentekoa, kun sotesta koulutukseen on tehty historiallisia uudistuksia, joilla parannetaan työllisyyttä ja tuottavuutta, Mäkynen ihmettelee.

– Myös Orpon vaatima terapiatakuu eteni budjettiriihessä, kun hallitus varmisti rahoituksen seitsemän päivän niin fyysisen kuin mielenterveyden hoitotakuulle, joka tulee myös olemaan iso parannus nykytilaan, Mäkynen muistuttaa.

Orpon puheisiin puuttui Twitterissä myös muun muassa keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen.

– Petteri Orpolla tällä kertaa läksyt tekemättä ja takki auki. Väistelee kysymyksiin vastaamista, sivuuttaa kysymykset kokoomuksen vaihtoehdosta, ja hokee tyhjiä iskulauseita. Vaalitenteistä tuttua Orpoa, mutta tämä kiemurtelu sopii huonosti Ykkösaamun syvähaastatteluun, Honkonen tviittasi.