"Kaiken voi tehdä reilummin", kuuluu SDP:n kampanjaslogan – Gallupluvut siivittivät vaalihurmiota
SDP:n kampanja-avauksessa Vantaan lentoaseman kyljessä sijaitsevassa hotellissa tunnelma oli lauantaina suorastaan hurmoksellinen puolueen paistateltua aiemmin viikolla mielipidemittausten kärjessä.
Avausta vauhdittivat myös kasarihitit. Europe-yhtyeen The Final Countdown pärähti soimaan ennen kuin puolueen puheenjohtaja Antti Lindtman asteli 500-päisen puolueväen eteen esittelemään vaaliohjelmaa.
– Yhä useammin mietin, että jos olisin lapsi tässä ajassa, olisiko minulla, vantaalaisella yksinhuoltajaisän pojalla, varaa harrastaa jääkiekkoa tai edes jalkapalloa, Lindtman aloitti puheensa.
Kaiken voi tehdä reilummin -kampanjasloganilla puolue lähteekin vaaleissa selkeään vastakkainasetteluun Petteri Orpon (kok.) hallituksen kanssa.
SDP on nostanut kunta- ja vaaliohjelmansa kärkeen hoitotakuun ja koulujen ryhmäkoot.
Puolue vaatii, että hyvinvointialueet toteuttaisivat kahden viikon hoitotakuuta hallituksen linjaaman kolmen kuukauden sijaan.
– Meillä ei ole varaa pitää ihmisiä hoitojonoissa kolmea kuukautta, jos haluamme huolehtia ihmisten terveydestä ja työkyvystä sekä hillitä sosiaali- ja terveysmenojen kasvua, Lindtman sanoi.
Puheenjohtajan mukaan 15 hyvinvointialuetta ei aio pitäytyä kolmen kuukauden hoitotakuussa, koska alueet eivät usko sen tuottavan säästöjä.
– Meidän tavoitteenamme on saada loputkin hyvinvointialueet pitämään kiinni tästä (nopeammasta hoitotavoitteesta). Jos näin tapahtuu, niin kyllähän se sen jälkeen pakottaa hallituksen miettimään uudelleen tätä päätöksentekoa.
Vaalistartissa puolueen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar painotti, että huhtikuun vaaleissa on ennen kaikkea kyse sivistyksestä. Koulujen oppimisen laatua puolue parantaisi muun muassa pienentämällä ryhmäkokoja korkeintaan 20 oppilaaseen.
– Etenkin alakoulussa tavoitteena tulisi olla ryhmäkokojen pienentäminen, jotta opettajille jää enemmän aikaa jokaisen oppilaan huomioimiseen ja oppimistulokset saadaan käännettyä nousuun, Razmyar sanoi.
Vaaliohjelmassa linjataan lisäksi, että nuorten hyvinvointia tuettaisiin esimerkiksi aloittamalla yläkoululaisten koulupäivä kello yhdeksältä.