SAK tyrmää EK:n näkemyksen lakkosumasta
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan työtaistelut lisääntyivät viime vuonna aiheuttaen kolminkertaiset työaikamenetykset edellisvuoteen verrattuna.
SAK:n mukaan työtaisteluiden takia yksityisellä sektorilla menetettiin noin 0,05 prosenttia työajasta, joten koko asialla ei ole juuri merkitystä.
– Noin 100 000 menetettyä työpäivää Suomessa on vähemmän kuin Järvenpään kaupungissa menetetään sairauspoissaolojen takia, vertaa erikoistutkija Tapio Bergholm SAK:sta.
Hän muistuttaa, että 1980-luvulla Suomessa menetettiin joinakin vuosina yli 2,5 miljoonaa työpäivää työtaisteluiden takia. Bergholm sanoo, että sillä oli jo merkitystä Suomen taloudelle.
EK:n mukaan Suomessa työtaisteluissa menetetään huomattavasti enemmän työpäiviä kuin keskeisissä kilpailijamaissa Ruotsissa ja Saksassa. SAK:n Bergholmin mukaan EK valitsee vertailukohdan tarkoitushakuisesti, sillä esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa työtaisteluita on enemmän.
Työtaisteluja oli viime vuonna yhteensä 166, joka on reilut 20 enemmän kuin toissa vuonna. Työtaisteluihin osallistui 128 000 työntekijää. Määrä on kaksinkertainen vuoteen 2014 verrattuna.
EK:n mukaan syyskuinen suuri mielenilmaus hallituksen suunnittelemia työelämän kiristystoimia vastaan aiheutti mittavia vahinkoja yrityksille. EK arvion mukaan mielenosoitus aiheutti
EK:n jäsenyrityksissä yli 80 miljoonan euron vahingot. Syyskuussa EK arvioi, että mielenosoitus toi bruttokansantuotteeseen 100 miljoonan euron loven. Bergholm sanoo, että lukuja tuskin on laskettu kovin tarkkaan.
EK:n mukaan ilmoitetuista työtaisteluista 105 oli lakkoja. Niistä EK:n mukaan 60 prosenttia oli laittomia. Bergholmin mukaan luku tuskin pitää paikkansa, sillä laittomuus ratkeaa työtuomioistuimessa.
– Ei työmarkkinaosapuolten pitäisi antaa arvioita laittomuudesta, SAK:n Bergholm sanoo.