Saarikko vei Suomen kukat Norjan terroriteon uhrien muistolle – "Sydämestäni jäi pala oslolaiselle aukiolle"

”Vihaan vastataan rakkaudella.”
Norjan terroriteot

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) laski tänään maanantaina Suomen kukkalaitteen Oslon terroriteon uhrien muistolle.

Saarikko kertoo Facebook-julkaisussaan, että pohjoismaiset ministerit kokoontuvat tänään Norjassa ja vierailu mahdollisti muistohetken.

– Hetki ei unohdu mielestäni koskaan. Sain käydä tapahtumapaikalla norjalaisen kollegani Trygve Vedumin kanssa.

Kaksi ihmistä kuoli ja kaksikymmentäyksi ihmistä haavoittui Oslossa lauantain vastaisena yönä tapahtuneessa joukkoampumisessa. Poliisi epäilee terroriteon motiiviksi radikaalia islamismia. Epäilty saatiin nopeasti kiinni.

Epäilty terroriteko tapahtui lähellä homobaaria, ja todennäköisesti seksuaalivähemmistöjen vastaisuus oli osa teon motiivia.

Paikalle onkin tuotu useita sateenkaarilippuja- ja nauhoja muistuttamaan siitä, mitä vähemmistöt joutuvat vielä kohtaamaan.

Turvallisuussyistä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia esillä pitävä Pride-kulkue on peruttu Oslossa tulevalta viikonlopulta.

– Kukkien meri, pysähtynyt tunnelma, sateen jälkeinen katu. Sateenkaaren värit lipuissa ja kukissa. Pohjoismaisen oikeusvaltion ja yhteiskuntamme mallin ytimessä on tasa-arvo. Oikeus vapauteen ja koskemattomuuteen. Oikeus rakkauteen ja oikeus hyvinvointiin. Jokaisella on oikeus olla oma itsensä. Tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on.

– Tätä kaikkea vastaan terrorismi iski, Saarikko huomauttaa.

Saarikko kuvaa tapauksen motiiveineen olevan iljettävä, väärin ja tuomittava.

– Sydämestäni jäi pala oslolaiselle aukiolle, siihen tyhjään hiljaisuuteen.

– Se, että kuuluu seksuaalivähemmistöön, ei tarkoita etteikö voisi kuulua ihmisyyden arvossa aina enemmistöön. Siinä enemmistössä pitää olla paikka jokaiselle, ministeri toteaa.

Koskettavaa oli Saarikon mielestä myös se, kuinka virallisen Pride-kulkueen perumisesta huolimatta tuhannet norjalaiset haluavat yhä marssia vapauden ja rakkauden puolesta.

– Tehdään Suomessa samoin. Vihaan vastataan rakkaudella. Hyvää Pride-viikkoa kaikille.

Saarikko julkaisi myös Twitterissä kuvia ja lyhyen tekstin tapahtumapaikalta.

Juttua päivitetty 28.6. klo 8:32. Lisätty Twitter-postaus.