Saarikko kyselytunnilla: Meri-Lapin järjestelyn lainmukaisuus tutkitaan
Meri-Lapin sairaanhoitojärjestelyt nousivat eduskunnan kyselytunnilla odotetusti keskeiseen osaan.
Hallituksen hiillostuksen aloitti vasemmistoliiton Li Andersson syyttämällä Meri-Lapin järjestelystä kuntien epävarmuutta, jonka hän arvioi johtuvan sote-uudistuksen heikosta valmistelusta. Andersson tivasi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk.), miten uusien vastaavien ratkaisujen tekeminen aiotaan estää.
Vastauksessaan Saarikko viittasi keskiviikkona uutisoituun rajoittamislain uudistukseen.
Hänen mukaansa tullaan myös tutkimaan, oliko Meri-Lapin päätös lainmukainen. Saarikko totesi ymmärtävänsä kuntien huolen lähipalveluiden säilymisestä, mutta korosti, että hallituksen tavoitteena nimenomaan on turvata lähipalvelut ja katsoa ihmisten tarpeita kokonaisuutena.
Ministeri totesi Meri-Lapin tilanteen olevan itsekritiikin paikka. Hän muistutti kuitenkin, että sote-uudistuksen tavoitteet ovat yhteiset koko Suomelle.
Saarikko viittasi myös alueella vuosikymmeniä jatkuneeseen eripuraan, jonka selvittämiseksi hän on asettanut kahden entisen ministerin Hannes Mannisen (kesk.) ja Maija Raskin (sd.) tekemään työtä päättäjien kanssa tilanteen ratkaisemiseksi.
Antti Rinne (sd) katsoi, että puoluejohtajien pitäisi yhdessä alueen ihmisten kanssa pyrkiä saamaan aikaan rauha maakuntaan ja etsiä yhteisymmärrystä kahden sairaalan väliseen työnjakoon.
Juha Sipilä muistutti vastauksessaan, että sote-uudistuksen tarkoituksena on nimenomaan turvata julkiset palvelut ja vahvistaa julkista toimijaa.
– Jos tätä ei saada maaliin, yksityiset toimijat ottavat asiat haltuun. Vetoan vakavasti kaikkiin, kuten Rinnekin, että haemme yhdessä ratkaisuja tämän epävarman ajan yli. Tänä väliaikana meidän kaikkien on oltava vastuullisia, puolustettava hyvää terveydenhuoltoa ja mentävä hallitusti uuteen maakuntamalliin, Sipilä vetosi eduskuntaan.
RKP:n Stefan Wallin halusi etsiä Meri-Lapin omavaltaiseen ratkaisuun syytä hallituksesta.
Saarikon mukaan ei ole ihme, että maakunnissa on epävarmuutta. Siihen on syynä uudistuksen historiallinen mittakaava ja muutosten määrä sekä myös uudistuksen hidas eteneminen.
Hän pahoitteli sitä, että keskustelun painopiste on valahtanut perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon, vaikka sote-uudistuksen painopiste on nimenomaan perusterveydenhuollossa.
– Jatkossakin erikoissairaanhoidon pohjana on vahva julkinen tuotanto, ministeri vakuutti.
Kyselytunnin alkupuolella demarit ja vihreät nostivat esiin tuloerojen ja eriarvoistumisen kasvun.
Petteri Orpo painotti uudestaan ja uudestaan, että työllisyyden kasvu on ainut tie ulos vuosien talousahdingosta.
– Sopeuttaminen on pakko tehdä. Ei se leikkaaminen ollut mukavaa SDP:nkään ollessa hallituksessa. Iloitsen siitä, että talous on saatu kasvamaan, velkaantuminen vähenee. Se päivä on näköpiirissä, jolloin ei enää tarvitse miettiä, mistä leikataan, Orpo uskoi.
Keskustan Markku Rossi otti osa keskusteluun toteamalla, että Sipilän hallituksen politiikassa on sekä sydäntä että järkeä.
– Saimme perinnöksi konkurssipesän. Tilanne on nyt parannettu. Luottamus kasvaa. Se on a ja o, jotta voidaan leipoa sitä kuuluisaa kakkua, josta taas voidaan jakaa eläkeläisille ja sairaille.