Saako virpoa? Koronavirus karkotti virpojat virtuaalimaailmaan

Pajunoksan koristeita voi askarrella etäkoulussa karkki- tai lahjapaperista.
Pääsiäinen

Palmusunnuntain tuttu loru ”virvon varvon tuoreeks terveeks” on nyt tavallistakin ajankohtaisempi.

Koronavirusrajoitusten vuoksi pikkunoidilta ja perheiltä vaaditaan kuitenkin kekseliäisyyttä.

Omassa perhepiirissä voi virpoa perinteiseen tapaan, mutta naapurit ja iäkkäät sukulaiset pitää jättää välistä.

– Nyt ei voi mennä soittelemaan ovikelloja, kuten on ollut ennen tapana tehdä, toteaa jumalanpalveluksen asiantuntija Terhi Paananen Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Tänä vuonna pikkutrullit voivat välittää virpomislorunsa vaikkapa videoyhteyden avulla tai lähettämällä sähköisen pääsiäiskortin, Paananen neuvoo.

Jos virtuaalivirpominen on hankalaa, voi virvottavalle soittaa, ja sen jälkeen käydä jättämässä vitsan.

– Jos on mummola vaikka automatkan päässä, voi viedä vitsan ovelle ja kirjoittaa korttiin virpolorun ja virpojien nimet, neuvoo Suomen ortodoksisen kirkon tiedottaja Maria Hattunen.

Pajunoksan koristeluun tarvittavia askarteluvälineitä ei tarvitse hakea kaupasta, vaan lasten kannattaa antaa käyttää luovuuttaan.

Paananen ja Hattunen neuvovat käyttämään esimerkiksi kangaspaloja, lahjapakettinarua tai makeisten käärepapereita vitsojen tuunaamiseen.

– Usein oksat on tehty päiväkodissa tai koulussa valmiiksi, mikä tuo nyt uusia kuvioita myös etäkouluun. Vanhempien täytyy olla tässä aktiivisia lasten kanssa, Paananen sanoo.

– Mitään ihmeellisiä tarvikkeita vitsoihin ei tarvita: voi tehdä vaikka makeiskääreistä tai lahjapaperista, jos muuta ei ole. Luovuutta vaan peliin, Hattunen kannustaa.

Paanasen mukaan yksi sosiaalisessa mediassa kysymyksiä herättänyt aihe on virpojan palkanmaksu. Perinteisesti palkka kuuluukin maksaa vasta pääsiäissunnuntaina, joten sen ehtii hyvin toimittaa ajoissa perille.

Palkan maksaminen suoraan ovella vieraalle virpojalle lienee perua aivan toisesta juhlasta.

– Luulen, että se on tullut amerikkalaisen Halloweenin karkki vai kepponen -perinteestä. Kaikenlaiset traditiot menevät suloisesti sekaisin, Paananen sanoo. 

Ortodoksiseen virpomisperinteeseen palkan pyytäminen ei kuulu, mutta ainakin lapsille on tapana maksaa virpomispalkkaa pääsiäisenä.

– Palkka maksetaan aina vasta pääsiäisenä. Ortodokseilla alkaa palmusunnuntain jälkeen suuri viikko, joka on vuoden ankarin paastoviikko. Siihen ei virpomispalkkojen syöminen sovi, Hattunen sanoo.

Palkanmaksun suhteen voi myös käyttää mielikuvitusta. Suklaamunien sijasta voi luvata vaikka yhteisen retken mieluisaan kohteeseen, Hattunen ehdottaa. Kunhan vain epidemia ensin hellittää.