Korona rajoittaa virpomista – pajut tuovat silti iloa ja ovat elintärkeitä pölyttäjille

Pääsiäinen

Koronaepidemia koettelee myös pääsiäisperinteitä. Palmusunnuntain virpominen pajunoksilla naapureiden ovilla ei nyt kannata.

Ruotsissa jopa pääministeri Stefan Löfven vetosi vastikään lapsiin, että pääsiäisnoidat pysyisivät poissa ovikierroksilta.

– On selvää, että hauskasti puettujen pikkunoitien kannattaa nyt keskittää virpomisretkensä oman kodin sisälle tai tähdätä suosiolla seuraavaan pääsiäiseen. Mahdollista turhautumista voi pyrkiä kääntämään ymmärrykseksi luonnon ja tässä tapauksessa erityisesti pajujen merkityksestä, viestintäpäällikkö Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta suosittaa.

Liitto muistuttaa tiedotteessaan, että pajuilla on iso merkitys keväiselle luonnolle, sillä pajut kukintoineen ovat alkukevään henkireikä monille hyönteislajeille.

Erityisesti kimalaiset ja kevään ensimmäiset perhoset selviävät pajujen turvin.

Silkinvalkoiset pajunkissat ovat nuppuja, joista aukeaa kukintoja, kun ulkoilma lämpenee huhtikuusta alkaen. Pajuilla on siis merkityksensä pölyttäjille, joista ollaan globaalistikin huolissaan.

Tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutista kertoo, että kimalaisille pajujen siitepöly on kultaakin kalliimpaa.

– Muitakin mesipistäisiä ja kevätperhosia viihtyy pajujen kukilla. Mutta varsinkin öiseen aikaan pajut täyttyvät hyönteisistä, hän toteaa.