Ryhmyri-Antit Kurvinen ja Lindtman: Pöytä on puhdistettu, hallituselo jatkuu eteenpäin katsoen ja töitä tehden

Kurvisen vierailu SDP:n eduskuntaryhmään palautti luottamusta päähallituspuolueiden välille
Eduskunta

Punamultapohja jatkaa yhteistyötä puhtaalta pöydältä, vakuuttavat SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Lindtman ja Antti Kurvinen.

Kurvinen oli SDP:n eduskuntaryhmässä kuultavana hallituskriisin tapahtumista. Sekä Kurvinen että Lindtman luonnehtivat vierailua hyvin onnistuneeksi ja luottamusta rakentaneeksi.

– Pääasia oli se, että nyt porukalla on halua katsoa vahvasti eteenpäin ja se edellyttää vahvempaa luottamusta. Ja voin kyllä sanoa, että tämän keskustelun tuloksena me tulemme yhdessä ulos vahvempina ja tämän keskustelun pohjalta luottamus on vahvempi, Lindtman hehkutti.

Lindtman arveli, ettei demariryhmässä käytetty yhtään puheenvuoroa, jossa ei olisi kiitetty sitä, että Kurvinen tuli paikalle.

– Oli tarve puhua asiat halki ja katsoa silmästä silmään, ja keskustelussa oli vahva henki siitä, että nyt rakennetaan luottamusta ja katsotaan eteenpäin. Ja voi sanoa, että nyt on pöytä puhdistettu hallitusneuvottelujen tieltä. Nyt meidän yhteisenä tavoitteenamme on viiden puolueen hallitus, joka on sitoutunut siihen hallitusohjelmaan, joka yhdessä on rakennettu.

Kurvisen mukaan käyty keskustelu oli olosuhteisiin nähden ymmärtävää ja asiallista. Kokouksessa kysyttiin hänen mukaansa myös, että ”voisiko tämä olla uusi alku”.

– Ja minä vastasin, että tämän täytyy olla uusi alku keskustan ja SDP:n yhteistyölle ja tälle punamultahallitusyhteistyölle.

Kurvisen mukaan viikko ei ole ollut kovin vahva kummallekaan osapuolelle. Kurvisen mukaan suomalaiset eivät kaipaa mitään poliittisia käräjiä, ja katse on eteenpäin.

– Todettiin se, että virheitä on tehneet molemmat porukat ja varmasti hallituksessa muutkin porukat, mutta halutaan jatkaa yhteistyötä ja puhuttiin siitä, että nyt keskitytään tämän punamullan rakentamiseen.

Kurvinen mainitsi, että kokouksessa luonnehdittiin punamultayhteistyötä parhaimmillaan ”kaurapuuroksi kotimaisella voisilmällä”. Toimintatapoja pitää miettiä kuitenkin enemmän, jotta nyt nähdyn kaltaiseen tilanteeseen ei enää koskaan jouduta.

– Ja mietittiin myös sitä, että meillä pitää olla yhteinen visio, yhteinen horisontti tulevaan, mitä hallituksessa tehdään. Ja käytännön tekojen kautta pikku hiljaa luottamus palautuu.

Kurvisen mukaan vierailun myötä hänelle tuli vahva olo siitä, että nykyisellä punamultapohjalla pystytään jatkamaan.

– Ruvetaan tekemään nyt töitä, suomalaisetkin odottavat sitä meiltä.

Lindtman luonnehti puolestaan keskustelua rakentavaksi ja eteenpäin katsovaksi.

– Nyt kansalaiset odottavat, että suomalaisten asiat hoidetaan ja tämä hyvä hallitusohjelma saadaan käytännön teoiksi, saadaan tuloksia aikaiseksi.

Kurvinen selvitti tiedotusvälineille kokoukseen mennessään myös, miksi eroamaan joutuneen pääministerin Antti Rinteen (sd.) nimeäminen hallitustunnustelijaksi ei ole ongelmallista.

Kurvisen mukaan tilanteessa, jossa kaikki viisi puoluetta ovat ilmoittaneet halustaan jatkaa vanhalla pohjalla ja vanhalla ohjelmalla, hallitustunnustelijan tehtävä on varsin symbolinen.

Kurvisen mukaan hallitustunnustelija ei ole tällaisessa poikkeustilanteessa niin laajamittainen ja iso asia, kuin se yleensä on.

– Oleellista on se, että saadaan hallituksen toimintakyky palautettua.

Luottamuksen rakentaminen on Kurvisen mukaan uuden pääministerin, ei hallitustunnustelijan tehtävä.

– Tässä on kysymys siitä, että pääministerin henkilö käytännössä vaihtuu. Käsittääkseni yhdelläkään näistä viidestä porukasta ei ole tarkoitus avata hallitusohjelmaa muuten. Kysymys on symbolisemmasta ja teknisemmästä tehtävästä, oleellista on uuden pääministerin henkilö.

– Ja uskonkin että SDP valitsee keskuudestaan sellaisen henkilön, joka pystyy palauttamaan luottamuksen ja uskottavuuden hallitukseen.

Hallitustunnustelut aloitetaan tulevana sunnuntaina ja SDP:n puoluevaltuusto päättää pääministeriehdokkaastaan kokouksessaan illansuussa. Ehdolle tehtävään ovat ilmoittautuneet Lindtman ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Myös keskustan puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä ovat koolla sunnuntaina päättämässä hallitukseen menosta.

Keskustan eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja meppiryhmän yhteiskokous päättää keskustan ministereistä maanantaina.