Antti Rinne on valittu hallitustunnustelijaksi – Nyt-liikkeen Hjallis Harkimo käveli protestiksi ulos kokouksesta

Tavoite on, että uusi hallitus nimitetään tiistaina
Politiikka

Eduskuntapuolueet ovat valinneet odotetusti SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen hallitustunnustelijaksi.

Suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja toimii perinteisesti hallitusneuvotteluiden vetäjänä. Nyt-liikkeen Hjallis Harkimo ei tätä hyväksynyt ja käveli ulos kokouksesta.

Rinteen mukaan vastausten tunnustelijan kysymyksiin on oltava valmiina lauantaihin kello 16:een mennessä ja neuvottelut on määrä aloittaa sunnuntaina.

Tavoite on, että uusi hallitus nimitetään tiistaina.

– Puolueen puheenjohtajana minulla on tavoitteena se, että sosiaalidemokraattien osalta tilanne on täysin selvä sunnuntai-iltana, mutta tiedän, että kaikkien puolueiden osalta päätöksentekoelimet eivät vielä sunnuntaina ole päättämässä, Rinne sanoi.

Uuden hallituksen aloittamisella on kiire, koska esimerkiksi budjettilait halutaan valmiiksi ennen eduskunnan joulutaukoa.

– Yritetään tehdä kaikki sellaisella aikataululla, että eduskunnan istuntoaikataulua ei tarvitsisi muuttaa, Rinne sanoi.

Rinteeltä kysyttiin myös, onko hän valmis riviministeriksi uuteen hallitukseen.

– En ole päättänyt tuommoista asiaa vielä.

Hän ei myöskään nostanut kumpaakaan SDP:n pääministeriehdokasta omaksi suosikikseen. Rinne sanoo, että hänen yhteistyönsä sekä Antti Lindtmanin että Sanna Marinin kanssa on ollut erittäin hyvää tähän asti.

– Olen SDP:n puheenjohtaja, ja kannatan molempia hyviä ihmisiä puheenjohtajaksi.

Myös kes­kus­tan puo­lu­e­val­tuus­to ja edus­kun­ta­ryh­mä ovat kool­la sun­nun­tai­na päät­tä­mäs­sä hal­li­tuk­seen me­nos­ta.

Kes­kus­tan edus­kun­ta­ryh­män, puo­lu­e­hal­li­tuk­sen ja mep­pi­ryh­män yh­teis­ko­kous päät­tää kes­kus­tan mi­nis­te­reis­tä maa­nan­tai­na.

Juttua päivitetty 18:23.