Ruuhka-Suomen kasvatti Anniina Jalkanen muutti perheineen pientilalle, vaikka ei tiennyt maaseudusta mitään – tubesuosio "räjähti"
Kapeaa metsätietä ei meinaa ensin huomata.
Mäntyharjulle johtava pikitie ei ole ollut leveä sekään, mutta tiheäkasvuisen metsän keskellä kiemurtelevalle hiekkatielle kääntyminen saa olon epävarmaksi. Voiko täällä asua joku?
Mutta sieltä se lopulta putkahtaa esiin, keltainen rintamamiestalo. Anniina Jalkanen tulee pihalle vastaan.
Eteisessä koirat tervehtivät vieraita vauhkoontuneina. Keittiön suunnalta alkaa kuulua valkokakadujen eli papukaijojen kimeä kaakatus. Keittiön pöydällä torkkuu kissa.
– Melkoinen tervetulotoivotus, Jalkanen nauraa.
Jalkanen on syntyperäinen helsinkiläinen. Hän on asunut pääkaupunkiseudulla kerrostalossa koko ikänsä. Pääkaupunkiseudulla on asunut aina myös hänen puolisonsa Juha Jalkanen.
Kolme vuotta sitten Jalkaset muuttivat kuitenkin tänne: keskelle metsää. Keskelle ei mitään, voisi moni myös sanoa.
Metsän keskelle muuttivat myös Jalkasen tyttäret, jotka ovat nyt 3- ja 6-vuotiaita. Pihassa on hevosia, lampaita, vasikoita, porsaita, kanoja ja kaneja.
Viime syksynä Anniina Jalkanen valittiin vuoden maaseutukasvoksi. Valinnan teki Suomen Kylät ry.
Jalkanen on suosittu tubettaja ja sisällöntuottaja. Maaseutuelämästä kertovalla YouTube-tilillä hänellä on reilut 40 000 seuraajaa. Instagramissa seuraajia on yli 37 000.

Vielä kymmenkunta vuotta sitten Jalkanen ei olisi voinut kuvitellakaan mitään tällaista.
Hän työskenteli pääkaupunkiseudulla ensin vaatekaupassa, opiskeli siten lähihoitajaksi ja teki töitä lastensuojelun parissa. Pariskunnan kerrostalokoti oli Espoossa, Juha kävi töissä uimahallilla.
– En tiennyt maaseudusta mitään. Myönnän, että saatoin myös ajatella, että kuka hullu siellä asuu, Anniina Jalkanen sanoo.
Kun Jalkanen sai esikoisensa, alkoi hän äitiyslomalla miettiä, mitä hän elämältään oikeasti haluaa. Pariskunta haaveili puutalokodista ja kävi katsomassa monia sellaisia kohteita pääkaupunkiseudulla tai sen lähialueilla.
Juha Jalkasen vanhemmilla oli kesämökki Suomenniemellä. Kerran mökkireissullaan Jalkaset kuulivat, että lähiseudulla olisi vanha pientila myynnissä.
– Ajateltiin, että mennään ihan vaan mielenkiinnosta katsomaan, mutta ei todellakaan ollut ajatus, että sinne muutettaisiin.


Talonäyttö muutti kuitenkin kaiken. Jalkaset ihastuivat vuonna 1947 rakennettuun taloon ja koko paikkaan heti. Ajatukset paikan mahdollisuuksista lähtivät lentoon. Järki harasi vastaan, mutta tunteiden tasolla asiat tuntuivat loksahtavan paikoilleen.
Pian paikoilleen alkoivat loksahdella myös monet käytännön asiat. Jalkaset laittoivat Espoon kotinsa vuokralle, irtisanoutuivat töistään ja siirtyivät molemmat pelkästään sisällöntuotannon yrittäjiksi. Muuttoauton he pakkasivat kesäkuussa 2019.
– Eniten minua mietitytti taloudellinen puoli, että miten selviämme. Silti minua ei pelottanut. Oli aika varma olo. Sisimmässäni tiesin, että tätä meidän täytyy kokeilla.
Jalkasia jännitti kertoa maalle muuttamisesta some-seuraajilleen. Anniina Jalkanen oli aloittanut tubettamisen vuonna 2017. Espoon vuosinaan hän keskittyi kaupunkilaisen perhe-elämän kuvaamiseen. Seuraajia hänellä oli kertynyt noin 10 000.
Kun he lopulta paljastivat muuttoaikeensa, tulvi heille myönteistä palautetta. Seuraajien määrä suorastaan räjähti.
Jalkanen kutsuttiin viime kesänä keskustelemaan maaseudusta myös Porin SuomiAreenaan.
– Haluan omilla some-kanavillani kertoa siitä, että myös maaseudulla voi elää onnellista elämää omalla tavallaan. Niin mekin olemme tehneet. En silti toivo, että kukaan pelkästään meidän innoittamana muuttaa maalle. Siihen pitää olla aitoa omaa intoa ja paloa.

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alun perin Suomenmaan aikakauslehdessä marrasskuussa 2022.
Digilehden irtonumeroita voit ostaa täältä. Lehden voit tilata täältä.