Ruotsissa äänestään tänään DCA-sopimuksesta – Vasemmisto ja vihreät nihkeinä
Ruotsin valtiopäivät äänestää tiistaina Ruotsin ja Yhdysvaltojen välistä puolustusyhteistyötä koskevasta DCA-sopimuksesta. Ruotsi solmi sopimuksen viime vuoden lopulla, mutta se tulee tänään valtiopäivien käsittelyyn.
Sopimus antaa Yhdysvaltain armeijalle oikeuden käyttää 17:ää sotilastukikohtaa eri puolilla maata. Yhdysvallat voi sijoittaa niihin sotilashenkilöstöä ja -materiaaleja ja suorittaa niissä harjoituksia.
Sopimuksella on valtiopäivillä laaja tuki. Kuusi kahdeksasta valtiopäiväpuolueesta kannattaa sopimusta, mutta vasemmisto ja vihreät suhtautuvat siihen varauksella. Puolueet ovat arvostelleet sitä, että sopimuksesta puuttuu ydinaseita rajoittava kirjaus, jollainen Tanskan ja Norjan vastaavissa sopimuksissa on.
Ruotsin keskustaoikeistolaisen hallitus on korostanut, että sopimus perustuu Ruotsin suostumukseen. Hallituksen mukaan sopimus parantaa Naton kykyä puolustaa Baltiaa ja Suomea.
DCA-sopimusta kritisoivien mukaan sopimuksessa pitäisi sanoa suoraan, että Ruotsi ei salli ydinaseita alueelleen.
Yhdysvallat on solminut DCA-sopimuksen myös Suomen kanssa. Suomen eduskunta aloitti sopimuksen käsittelyn kesäkuun alussa. Suomen sopimuksessa ei kielletä erikseen ydinaseiden siirtämistä Suomen maaperälle, mutta Suomen ydinenergialaki kieltää ydinaseiden viemisen Suomen maaperälle.
Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström on korostanut, että yhtäkään maata ei voida pakottaa käyttämään ydinaseita vastoin tahtoaan. Ulkoministerin mukaan maan kanta olla sallimatta ydinaseiden viemistä Ruotsin maaperälle rauhan aikana on tunnettu ja sitä on kunnioitettu.
Pääministeri Ulf Kristersson kuitenkin totesi äskettäin, että sota-aikana ydinasekysymystä voitaisiin harkita uudelleen.
Sopimuksen mukaan yhdysvaltalaissotilaat noudattavat Yhdysvaltain lakeja Ruotsin maaperällä. Vastustajat ovat tuoneet esille, että esimerkiksi Ruotsin seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö on tiukempaa Yhdysvaltoihin verrattuna.
Ruotsi voisi sopimuksen mukaan kuitenkin tuomita yhdysvaltalaista henkilöstöä tietyissä tapauksissa, jos se katsotaan erityisen tärkeäksi.
Lakiesityksestä äänestetään tänään iltakuuden jälkeen Suomen aikaa. Mennäkseen läpi lakiesitys tarvitsee vähintään 75 prosentin enemmistön 349 edustajan valtiopäivillä. Vasemmistolla ja vihreillä on yhteensä vain 42 paikkaa, mikä ei riitä estämään sopimuksen hyväksymistä.